Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.10.2021 12:55

ZMOS analyzuje využitie potenciálu miestnej kultúry  


Ilustračná snímka, zdroj: Matica slovenská


Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Aktuálna sa venuje problematike miestnej kultúry a zvýšeniu potenciálu jej využitia na miestnej úrovni.


Komplexný pohľad na kultúru v samospráve 

Pôsobnosti miest a obcí v oblasti zabezpečovania, udržiavania kultúrneho povedomia, zachovania kultúrnych fondov a pamiatok  sú širokospektrálne. Poznačené rôznorodosťou, podmienené historicky i regionálne.  Zmapovaním kultúrneho fondu, produktov miest a obcí v oblasti kultúry, zapojenia spolkov pôsobiacich v oblasti kultúry, prepojenosti podporných a riadiacich nástrojov v tejto oblasti, spolu s analýzou financovania,  ľudských zdrojov a dobrovoľníkov chce ZMOS získať ucelenejší obraz o pôsobení miest a obcí v kultúry. Výsledky analýzy by mali byť podkladom pre diskusiu o možnostiach širšieho prepojenia kultúrnych podujatí organizovaných na miestnej úrovni na produkty cestovného ruchu, miestny rozvoj ale aj zamestnanosť. Závery analýzy budú aj východiskom k prípadnej úprave legislatívy a alokovania finančných nástrojov určených pre kultúru a jej rozvoj v samospráve.

Analýza reaguje na pestrosť kultúry  

Cieľom analytickej štúdie je analýza možnosti zvýšenia kultúrnej ponuky na miestnej úrovni s dôrazom na pôvodnú kultúru a interpretačné umenie. V publikácii nebude chýbať ani analýza legislatívneho a finančného prostredia a nástrojov, ktoré umožnia lepšie prepojenie štátnych a regionálnych priorít s miestnym kultúrnym prostredím a danosťami, ktoré následne majú vplyv na zvýšenie a skvalitnenie lokálnej zamestnanosti.

Štruktúra analýzy bude koncipovaná z hľadiska priblíženia postavenia a úloh komunálnej a regionálnej samosprávy v oblasti kultúry a jej podpory. Jej súčasťou bude aj popis a stručná analýza aktuálnych podmienok a problémov v oblasti kultúry, legislatívnych a finančných rámcov podpory a tiež ľudských zdrojov. Nebude chýbať ani analýza a zdokumentovanie poskytovania pôvodnej kultúrnej ponuky na lokálnej úrovni. Tím expertov sa tiež sústredí na význam miestnych daností, potrebných pre rozvoj kultúry a prepojenie s ostatnými oblasťami života samospráv, ako je cestovný ruch, miestna ekonomika a vplyvy na celkový ekonomický rozvoj lokality.

Súčasťou analytickej štúdie budú tiež závery a odporúčania, nakoľko ZMOS chce tento dokument využiť pre sociálny dialóg s cieľom návrhu a presadzovania opatrení a zmien v pôsobností samospráv v tejto agende.

Spracovávaná analytická štúdia je realizovaná v rámci projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, ktorý ZMOS realizuje vďaka finančnej podpore z Európskeho sociálneho fondu. Bude verejne prístupná na web stránke ZMOS, a to v podstránke s názvom „Knižnica“, kde už teraz nechýbajú mnohé, doposiaľ spracované publikácie. Jej spracovanie potrvá šesť mesiacov, tak, aby verejnosti mohla byť predstavená na jar budúceho roka.

Autor: Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
VÚC očami komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.
viac
07.10.2018
Školenie k zmenám vo verejnom obstarávaní je informačnou výhodou
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prípravou samospráv na zmeny v Zákone o verejnom obstarávaní pripravuje seminár, ktorý bude teoretickým vstupom obohateným o konkrétne príklady a ktoré bude vedené priamo odborníkmi, ktorí sa na tvorbe novely priamo podieľali.
viac
15.10.2022
Rokovalo Združenia miest a obcí Liptova
Viac ako štyridsať zástupcov samospráv z okresu Liptovský Mikuláš sa včera – 14. októbra 2022 – zúčastnilo posledného zasadnutia Združenia miest a obcí Liptova (ZMOL) v aktuálnom volebnom období.
viac
07.12.2023
Komuniké z rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska
Rada Združenia miest a obcí Slovenska v zastúpení 133 predstaviteľov členských miest a obcí delegovaných 62 regionálnymi združeniami miest a obcí v území na sa zišla na zasadnutí vo Zvolene, ktoré sa uskutočnilo 5. - 6. decembra 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %