Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.05.2020 12:05

ZMOS aktívne komunikuje s partnermi aj v čase koronakrízy


Snímka zdroj: Tablet.TV


V relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet.TV hovoril predseda zahraničnej sekcie Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a starosta mestskej časti Košice-Juh Jaroslav Hlinka.


Mestá a obce na Slovensku v poslednej dobe stále viac pociťujú potrebu získavať informácie o dianí v zahraničí. Skúsenosti a príklady dobrej praxe, a to nielen v prihraničných oblastiach, môžu mať pozitívny vplyv na manažovanie samospráv a ich rozvoj. O tom, čo priniesol vstup našej krajiny do medzinárodných spoločenstiev, ale aj o súčasnej spolupráci v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet.TV hovoril predseda zahraničnej sekcie Rady Združenia miest a obcí Slovenska a starosta mestskej časti Košice-Juh Jaroslav Hlinka.

Čo konkrétne slovenské samosprávy majú z členstva našej krajiny v Európskej únii a Rade Európy?

- Predovšetkým je to čerpanie a výmena informácií a zároveň inšpirácia pre prácu samospráv na úrovni krajov, miest a obcí od skúsenejších. Sú to napríklad aj záväzky vlád zabezpečovať primerané finančné prostriedky na plnenie úloh samospráv, čo vyplýva z charty miestnych a regionálnych samospráv, ktorá je v podstate pre nás takou bibliou v európskom kontexte. Ďalším združením je Európska únia, čo nám dáva veľké možnosti pri presadzovaní našich záujmov. V neposlednom rade sú to eurofondy.

ZMOS aktívne komunikuje so zahraničnými partnermi. Aké sú podľa vás tie najväčšie problémy, ktoré sa v súčasnosti týkajú samospráv V4?

- Situácia súvisiaca s koronavírusom nás, prirodzene, núti, aby sme komunikovali o týchto veciach. Skoro na dennej báze prebiehajú komunikácie medzi ZMOS a našimi partnermi v Česku a Rakúsku, ale sme v úzkom spojení aj s partnermi z Poľska a Maďarska. Pri Rade európskych obcí a regiónov, ktorej sme členom, bola zriadená pracovná skupina na riešenie problémov s koronavírusom. Debatuje sa o hygienických opatreniach, výpadku financií v rozpočtoch miest a obcí. Debatuje sa o tom, ako udržať v chode základné funkcie samospráv, a uznesenia sa posúvajú na európske orgány.

Čo konkrétne dáva zahraničné partnerstvo napríklad obyvateľov vašej mestskej časti?

- Máme veľmi dobrého partnera v Maďarsku, ktorým je 13. obvod hlavného mesta Budapešť. Jeden z parkov dokonca pomenovali ako Park Košice-Juh. Ďalším partnerom je Ostrava-Poruba. Organizujeme seniorské športové miniolympiády alebo stretnutia riaditeliek materských škôl s cieľom zlepšiť vzdelávanie detí a pedagógov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2018
Na zasadnutí zahraničnej sekcie ZMOS sa zúčastnili moldavskí primátori
Hostí sa zaujímali najmä o fungovanie priemyselných parkov a ich prínos pre miestny hospodársky rozvoj.
viac
29.10.2018
M. Kaliňák: Kvalita verejnoprospešných činností dokazuje odbornosť samosprávy
Verejnoprospešné činnosti, ako sú napríklad starostlivosť o zeleň, prevádzka verejného osvetlenia či údržba komunikácií a verejných priestorov, vníma verejnosť ako základnú povinnosť samospráv.
viac
16.04.2020
ZMOS skúma elektronickú komunikáciu v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v ďalších prieskumoch. Aktuálne začína ďalší prieskum smerovaný medzi primátorov a starostov.
viac
16.06.2020
Väčšina samospráv komunikuje elektronicky
Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky a rozumie všetkým povinnostiam vykonávaným elektronickou formou, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie výkonu verejnej moci. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %