Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.12.2021 10:40

ZMOS a Slovenský plynárenský a naftový zväz podpísali Memorandum


Prezident Slovenského plynárenského a naftového zväzu Tomáš Malatinský a predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Snímka zdroj: (ZMOS).


Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) podpísali Memorandum o spolupráci. Reagujú tak na naliehavé výzvy v oblasti energetiky aj mobility.


Spoločná odborná platforma

Cieľom tejto spolupráce je vytváranie podmienok pre otvorenú odbornú diskusiu na riešenie koncepčných, technických, ekonomických, legislatívnych a ďalších problémov plynárenského a naftového odvetvia, reprezentácia plynárenstva Slovenskej republiky v Medzinárodnej plynárenskej únii, spolupráca s ďalšími európskymi a svetovými nevládnymi organizáciami, aktívna účasť na zvyšovaní kvalifikácie pracovníkov plynárenského a naftového odvetvia, odborníkov a študentov, ktorí sú v týchto odvetviach činní, prostredníctvom využívania domácich a zahraničných skúseností. 

„Som veľmi rád, že spájame svoje sily v agende, ktorá určuje vývoj a trendy pre budúcnosť. Na to, čo prichádza musíme byť čo najlepšie pripravení. V opačnom prípade nás vývoj môže negatívne zaskočiť čo nepomôže samosprávam, ani ich obyvateľov,“ konštatuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Prezident Slovenského plynárenského a naftového zväzu Tomáš Malatinský v tejto súvislosti dodáva: „Užšia spoluprácu so ZMOS je pre nás veľmi dôležitá. Mnohé slovenské regióny majú problémy s čistotou ovzdušia, najmä so znečistením tuhými znečisťujúcimi látkami PM 2,5 a 10. Plynárenstvo v tomto smere môže pomôcť jednak v oblasti vykurovania, náhradou kotlov na pevné palivo nízkoemisných alternatívami a aj podporou plynovej mobility vo verejnej i osobnej doprave. Automobily na CNG a LNG neprodukujú takmer žiadne tuhé častice a majú aj výrazne nižšie emisie skleníkových plynov.“ 

Podpora plynovej mobility

ZMOS a SPNZ budú participovať na výmene informácií o aplikačnej praxi a trendoch, transfere know-how, koordinácii spoločných aktivít, ale aj na účasti na rokovaniach iniciatívnych a poradných orgánov, a tiež budú kooperovať na aktivitách zameraných na organizovanie podujatí, ktoré sa budú týkať príkladov dobrej praxe, skúseností a dosiahnutých úspechov. Obe združenia zároveň vyjadrili snahu, že budú spoločne koordinovať svoje aktivity v oblasti podpory plynovej mobility v mestách, obciach, regiónoch a vzájomne si vymieňať potrebné informácie. Plynová mobilita môže prispieť k plneniu klimatických cieľov v regiónoch a dekarbonizácii najmä ťažkej nákladnej dopravy. 

Združenie miest a obcí Slovenska má už takmer 96 % členskú základňu spomedzi všetkých samospráv na Slovensku. Zároveň je organizované na úrovni 61 regionálnych združení v rámci ktorých ZMOS organizuje napríklad výjazdové rokovania nazvané DEŇ KOMUNÁLU. Aj tam vidia obe strany priestor ilustrovať na konkrétnych príkladoch trendy vývoja a riešenia s pozitívnymi dopadmi na ekonomiku samospráv vrátane ochrany životného prostredia. Súčasťou spolupráce bude na každý rok rámcový návrh spoločných aktivít vrátane legislatívnej činnosti. 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2020
ZMOS podpísal memorandum s kľúčovými partnermi
Kľúčovými partnermi ZMOS sa na základe memoranda o spolupráci stali Asociácia komunálnych ekonómov SR, Združenie hlavných kontrolórov a tiež Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií.
viac
14.07.2021
Sekcia dopravy rokovala za účasti štátneho tajomníka Jaroslava Kmeťa
V priestoroch Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska sa v utorok (13. 7.) uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie dopravy, výstavby, hospodárstva a energetiky Rady ZMOS.
viac
04.11.2021
ZMOS a SOŠV vidia v spolupráci užitočnosť aj spoločenský prínos
Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský olympijský a športový výbor spojili sily a idú spoločne rozvíjať šport.
viac
29.03.2023
ZMOS a Jednota dôchodcov na Slovensku v utorok podpísali memorandum o spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) v utorok podpísali memorandum o spolupráci. Jeho základom je partnerstvo a vzájomná bezodplatná spolupráca pri poskytovaní vzájomnej podpory a výmeny informácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %