Sobota 05.10.2024
Dnes má meniny 
Viera
°C
02.07.2024 03:10

Zmena podmienok zabezpečovania odľahčovacej služby


Ilustračný obrázok (TASR)


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo návrh novely zákona č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách, ktorá je aktuálne do 19. júla 2024 v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK).


Novela zákona o sociálnych službách je aktuálne v MPK a mení podmienky zabezpečovania odľahčovacej služby

Ambíciou tejto novely je podľa rezortu práce upraviť hneď niekoľko vecí:

- Prvou dôležitou zmenou je zdvojnásobenie príplatku k príspevku na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím zo 100 Eur na 200 Eur mesačne. 

 - Druhou je zvýhodnenie všetkých poberateľov opatrovateľských príspevkov. Odkázané osoby budú môcť využiť aj terénnu opatrovateľskú službu až 40 hodín mesačne namiesto doterajších 8 hodín, pričom ich domáci opatrovatelia neprídu o opatrovateľský príspevok.

Nový režim odľahčovacej služby má priniesť zmeny pre rodičov detí so zdravotným postihnutím. Pre pobytovú odľahčovaciu službu je stanovená 30 kalendárnych dní , počas ktorých môžu rodičia umiestniť svoje dieťa do zariadenia a využiť tento čas na zaslúžený oddych alebo vybavenie neodkladných záležitostí. Alebo v prípade ambulantnej a domácej terénnej opatrovateľskej služby bude k dispozícii 12 hodín mesačne, čo predstavuje celkovo 360 hodín ročne. 

 Mestám a obciam plánuje ministerstvo práce pomôcť s financovaním odľahčovacej služby tak, že náklady za túto službu majú pre rodičov byť preplatené zo štátneho rozpočtu do konca tohto roka, pričom od januára budú na tieto výdavky vyčlenené prostriedky z Európskeho sociálneho fondu.

 V rámci balíku legislatívneho návrhu je už zakomponovaný aj známy kompromis medzi neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb a Združením miest a obcí Slovenska. Po novom bude mať obec k dispozícii 30 kalendárnych dní, aby ponúkla svojmu občanovi zariadenie sociálnych služieb, následne bude mať občan možnosť si takéto zariadenie vybrať sám.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o viacero významných zmien, ktoré sa budú dotýkať aj mies a obcí a zabezpečovania sociálnych služieb, dávame do pozornosti celý materiál, ktorý rezort práce zverejnil v MPK s možnosťou zaslať pripomienky zo strany samospráv do Kancelárie ZMOS najneskôr do 17. júla 2024, kancelária ZMOS ich bude brať do úvahy pri príprave pripomienok, ktoré za ZMOS budeme v rámci MPK uplatňovať. 

 Pripomienky môžete zasielať na adresu: maria.chorvathova@zmos.sk

 

Autor: (Zdroj: Slov LEX.sk, MPSVaRSR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Regionálna autobusová doprava v kraji bude výrazne kvalitnejšia
Nízkopodlažné a klimatizované autobusy, pripojenie na internet, taktová doprava i nové označníky. To všetko čaká od budúceho roka cestujúcich v regionálnych autobusových spojoch.
viac
23.07.2020
Nižná Polianka zrealizovala rozsiahly enviromentálny projekt
Škody spôsobené povodňami presiahli podľa štatistík Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) za posledných desať rokov výšku 707 miliónov eur. Mnohé samosprávy to núti prijímať opatrenia súvisiace so zmenou klimatických podmienok.
viac
24.11.2020
Krajský parlament zmenil podmienky poskytovania dotácií
Dotácie z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa budú od budúceho roka poskytovať podľa nových pravidiel. Zmenou všeobecne záväzného nariadenia o tom rozhodlo v pondelok (23. 11.) zastupiteľstvo TSK.
viac
12.01.2022
Požiadavky na čistiarne odpadových vôd by sa mali zmeniť
Požiadavky na povoľovanie, zriaďovanie, rozvoj a prevádzkovanie čistiarní odpadových vôd by sa mali zmeniť. Precizovať by sa mali aj požiadavky na malé čistiarne odpadových vôd (ČOV) do 50 ekvivalentných obyvateľov (EO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %