Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
02.12.2023 03:05

Žilinskí mestskí policajti začali používať telové kamery


Ilustračná snímka Mestská polícia Žilina.


Žilinskí mestskí policajti začali používať telové kamery, ktorých nahrávka umožní objektívne vyhodnotiť zákonnosť postupu zasahujúceho mestského policajta aj správanie a protiprávne konanie osoby, proti ktorej bol zásah vykonaný.


Informovala o tom vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Katarína Gazdíková. Doplnila, že cieľom používania kamier je zaznamenávanie objektívnych nahrávok najmä v situáciách, keď príslušník bezprostredne zasahuje do základných práv a slobôd cudzej osoby, pristihnutej pri protiprávnej činnosti. "V týchto situáciách môže dôjsť k eskalácii napätia medzi zasahujúcim policajtom a osobou, proti ktorej zásah smeruje. Zaznamenanie celého zásahu prostredníctvom kamery bude slúžiť ako objektívny dôkaz. Týmto spôsobom sú chránení nielen príslušníci mestskej polície, ale aj osoby, voči ktorým policajti zakročili," uviedla.         

Kamery sa podľa nej budú používať len v určitých situáciách. "Napríklad pri riešení priestupkov, zabezpečovaní obecných vecí verejného poriadku a ochrany životného prostredia v obci, ale aj v iných odôvodnených situáciách. Nahrávka z kamery bude použiteľná ako dôkazný prostriedok v prípadoch, keď je príslušník mestskej polície obviňovaný z protiprávneho konania alebo z neprofesionálneho správania počas zásahu, prípadne zo zneužitia právomocí verejného činiteľa," dodala Gazdíková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2019
Žilinskí mestskí poslanci schválili zámer odpredaja hokejového klubu
Mesto Žilina plánuje predaj mestského hokejového klubu (MsHK), ktorý bude od budúcej sezóny pôsobiť v I. hokejovej lige.
viac
05.06.2020
Mestská polícia v Poprade testuje telové kamery
Mestská polícia (MsP) v Poprade ako jedna z prvých na Slovensku začala používať telové kamery, ktoré sú určené na zaznamenanie činnosti a zákroku policajtov. Informoval o tom na brífingu náčelník MsP Poprad Marián Gardoš.
viac
25.07.2020
Zdieľané elektrické kolobežky sú k dispozícii už aj v Žiline
Ďalšiu možnosť efektívnej, bezpečnej a ekologickej prepravy ponúka od štvrtka 23. júla mesto Žilina. Popri obľúbených zdieľaných bicykloch majú Žilinčania a návštevníci možnosť využívať na svoju prepravu po uliciach už aj zdieľané elektrické kolobežky.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %