Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
30.03.2023 11:40

Žilinské pamiatky môžu nepočujúci spoznávať cez videá v posunkovom jazyku


Snímka zdroj: (Mesto Žilina).


Kultúrne pamiatky v Žiline môžu sluchovo znevýhodnení ľudia po novom spoznávať prostredníctvom videí v posunkovom jazyku. Ide o spoločný projekt Asociácie nepočujúcich Slovenska a žilinskej samosprávy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.


Návštevníci žilinských kultúrnych pamiatok, ktorí trpia poruchami sluchu, majú možnosť získať sprievodcovský výklad cez virtuálne prehliadky v posunkovej reči a s titulkami. Na vybraných historických pamiatkach a významných miestach sa nachádza označenie pre sluchovo znevýhodnené osoby s QR kódom, kde sú dostupné informácie bez nutnosti prítomnosti tlmočníka do slovenského posunkového jazyka. "Po jeho načítaní cez mobilnú aplikáciu je návštevník presmerovaný na konkrétne video s výkladom k danej pamiatke. Súbežne má tak aj široká verejnosť možnosť nahliadnuť do sveta ticha a ku komunite nepočujúcich," priblížila hovorkyňa.

Doplnila, že informácie v posunkovom jazyku sú vo virtuálnych prehliadkach Kostola svätej Barbory, Makovického domu, Novej synagógy, Rosenfeldovho paláca, Burianovej veže, Kostola obrátenia svätého Pavla, Katedrály Najsvätejšej Trojice, Starej radnice a tiež Balustrády a sochy svätých Cyrila a Metoda. Záujemcovia ich môžu nájsť na stránke Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.

Projekt "Kultúrna krása v posunkoch" realizovali s finančnou podporou ministerstva kultúry. V tomto roku bude Asociácia nepočujúcich Slovenska pokračovať v projekte s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Malá Fatra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2016
Žilinské kultúrne leto 2016 ponúka program pre všetky vekové kategórie
Zaujímavé hudobné a tanečné podujatia budú prebiehať najmä na Mariánskom námestí, na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP. Do programu sa zapojili aj Stanica Žilina-Záriečie, Mestská krytá plaváreň Žilina, eXtreme park na Vodnom diele Žilina a Konzervatórium Žilina.
viac
01.07.2019
NSK zjednodušil pravidlá na prideľovanie dotácií na obnovu pamiatok
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zjednodušuje získavanie dotácií na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Zmenu všeobecne záväzného nariadenia na svojom júnovom rokovaní schválili krajskí poslanci.
viac
04.03.2020
TU začne pripravovať profesionálnych tlmočníkov posunkového jazyka
Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity (TU) otvára nový štvorročný bakalársky študijný odbor slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich.
viac
12.09.2020
SK 8: S ministerstvom kultúry sme začali rokovať o nových eurofondoch
Systém čerpania nových eurofondov bude založený na partnerstve medzi štátom, krajmi, mestami, obcami a sociálno-ekonomickými partnermi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %