Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.02.2021 08:00

Žilina vyhodnotila súťaž na riešenie verejného priestoru Nový Bulvár


Vizualizácia - Rekonštrukcia ulice Antona Bernoláka, Nový Bulvár. (SLLA, ATELIER DIVO).


Nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru Nového Bulváru v Žiline bolo cieľom urbanisticko-krajinársko-architektonickej súťaže, ktorú mesto vyhlásilo vlani v septembri. Podľa odbornej hodnotiacej komisie sa víťazom stala bratislavská architektonická kancelária SLLA.


„Komisia vysoko hodnotila flexibilitu víťazného tímu, ktorý ponúkol dva veľmi kvalitné návrhy a dokázal veľmi kreatívne pochopiť a zapracovať pripomienky komisie,” zhodnotil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Dodal, že mesto sa bude snažiť s víťazom dohodnúť na realizácii návrhu. „V prípade, ak by sa tak nestalo, bude samospráva komunikovať s ateliérom PLURAL, ktorý sa umiestnil druhý v poradí, alebo s tretím úspešným uchádzačom, spoločnosťou Pleidel Architekti. Víťazný architektonický kolektív získal za návrh hlavnú cenu 8000 eur, druhý v poradí 4500 eur a tretí 4000 eur,” uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

„V prípade Bulváru ide o historicky a priestorovo dôležité územie, ktoré má pre mesto mimoriadny význam. Predpokladáme, že do revitalizácie Nového Bulváru mesto v nasledujúcich rokoch investuje približne 2,5 milióna eur. Celkovú obnovu územia sme rozdelili na dve etapy, pričom aktuálne riešime práve Nový Bulvár. Lokalita Starého Bulváru prejde obnovou až následne, keďže je zložitejšia na prípravu,” povedal primátor Žiliny.

Riešené územie Nového Bulváru v Žiline je frekventovaným verejným priestorom, nadväzujúcim na historické centrum. „Víťazný návrh ateliéru SLLA rozširuje pešiu zónu na oboch stranách Bulváru, dopĺňa ju o vysokú kvalitnú zeleň a promenádu s platanovou alejou. Pod stromami na obidvoch stranách vzniká široký priestor na stretávanie, oddych, šport, je tvorený mozaikou zelených plôch a dlažieb. Miesta na odpočinok s lavičkami sú doplnené o hracie prvky, stolnotenisové stoly, trampolíny, workoutové prvky, stojany na bicykle, kreslá, stoly. Priestor variabilitou umožňuje umiestnenie terás kaviarní prakticky v každom mieste promenády,” priblížil riaditeľ Útvaru hlavného architekta mesta Žilina Rudolf Chodelka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy
Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.
viac
29.09.2020
Žilina vyhlásila súťaž na revitalizáciu Bulváru
Mesto Žilina vyhlásilo urbanisticko-krajinársko-architektonickú súťaž, ktorej cieľom je nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru na Bulvári.
viac
16.07.2021
Martinčania najazdili na bicykli do práce 132 710 kilometrov
Martinčania najazdili počas júna v rámci súťaže Do práce na bicykli celkovo 132.710 kilometrov. Mestu sa tak podľa hovorkyne Zuzany Kalmanovej podarilo obhájiť prvenstvo z minulých ročníkov.
viac
03.07.2023
V Stropkove spoznali budúcu podobu historického námestia s hradom
Stropkovská samospráva vyhodnotila v uplynulých dňoch architektonickú súťaž nazvanú Námestie s mestským hradom Stropkov - IV. etapa revitalizácie Námestia SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %