Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.05.2023 10:35

Zhodnocovaním odpadu plánuje mesto stabilizovať ceny za smeti


Ilustračná snímka: (tasr).


Zhodnocovaním odpadu, ktorý sa už nedá separovať, plánuje mesto Zvolen do budúcnosti stabilizovať ceny za komunálny odpad a aj za teplo. Povedal to primátor Vladimír Maňka.


Ako ďalej uviedol, k zhodnocovaniu odpadu zasadla koncom marca pracovná skupina. Tvoria ju napríklad predstavitelia Teplárenského holdingu, technickej univerzity, vlastníci rozvodov tepla i spoločnosti na zber a likvidáciu odpadov. "Na rokovaní sme zhodnotili súčasnú situáciu na Slovensku, kde sa budú postupne zavádzať princípy obehového hospodárstva," priblížil s tým, že jeden z najväčších potenciálov je v rozvoji zhodnocovania odpadu, ktorý nemožno recyklovať a skončil by na skládke. "Účastníci rokovania sa zhodli, že treba urobiť dôkladnú analýzu súčasného stavu a možností v našom regióne, aby sme nastavili ďalší postup," spresnil.

Podľa neho treba využiť infraštruktúru teplární na výrobu elektriny a tepla z biometánu. Ten je najmä z odpadov z rastlinnej a živočíšnej produkcie. Pochádza tiež z biologicky rozložiteľných častí komunálneho odpadu, reštauračného odpadu a aj z čistiarní odpadových vôd. "Podiel recyklovaného odpadu síce stúpa, lenže aj pri recyklovaní vzniká odpad a nie je dosť zariadení, ktoré by ho dokázali spracovať. Veľa odpadu preto stále končí na skládkach," objasnil primátor. "Problém trápi aj Slovensko, kde sú len dve potrebné zariadenia v Bratislave a Košiciach," spresnil. Pripomenul, že cieľom Európskej únie je, aby do roku 2035 recyklácia v členských štátoch vzrástla až na 65 percent a skládkovanie kleslo na desať percent.

Investovať do prevádzok zariadení na energetické využívanie odpadu (ZEVO) sa podľa Maňku oplatí. "V krajinách ako Švédsko, Fínsko či Rakúsko existujú desiatky týchto zariadení a práve vďaka kombinácii recyklovania a energetického využitia odpadu sa tam podarilo zredukovať škodlivé skládkovanie takmer na nulu," vysvetlil. "Slovensko stále skládkuje asi 60 percent odpadu. Je zrejmé, že platí zákonitosť, že v každom štáte, kde sa venovali výstavbe ZEVO, počet skládok poklesol," uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
Zvolenské deti vymaľovali kontajnery na odpad
V týchto dňoch sa vo Zvolene objavili tzv. ilustrované kontajnery. Vytvorili ich žiaci tamojších základných škôl na základe podnetu spoločnosti, ktorá v meste likviduje odpad.
viac
12.04.2019
Zvolen navštívi veľvyslanec z najzelenšej ambasády. Príde nás inšpirovať
Tesne pred Veľkou nocou - 17. apríla - sa vo Zvolene opäť zastaví zástupca veľvyslanca Holandského kráľovstva na Slovensku - Martijn Lambarts. Spolu s členmi slovenského Inštitútu cirkulárnej ekonomiky príde porozprávať o svojich skúsenostiach so zeleným úradovaním či obstarávaním.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
18.02.2023
Kotol alebo kachle neslúžia na recykláciu odpadu, spaľovať odpad je zakázané
Kotol, krb alebo kachle neslúžia na recykláciu odpadu. Spaľovať odpad je zakázané zákonom. Jeho spaľovanie môže prezradiť tmavosť dymu unikajúceho z komína.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %