Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
11.06.2024 05:15

Zdieľané bicykle mesto dočasne prerozdelilo občianskym hliadkam a školám


Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková


Zdieľané bicykle, ktoré v uplynulých rokoch fungovali v Lučenci, samospráva dočasne prerozdelila občianskym hliadkam. Vďaka lepšej mobilite budú hliadky rýchlejšie a pokryjú väčšie územie. Na sociálnej sieti o tom informovala samospráva s tým, že bicykle dostali aj stredné a základné školy v meste.


Na fungovanie miestnej občianskej a preventívnej služby získalo mesto vyše 500.000 eur, občianske hliadky v meste fungujú opäť od marca. Úlohou šiestich dvojčlenných hliadok je najmä dozeranie na dodržiavanie verejného poriadku v určených lokalitách.         

"Vďaka bicyklom je ich presun rýchlejší, vedia obslúžiť širšie územie a aj ťažšie prístupné miesta. Prínosom je aj propagácia zdravého životného štýlu, cyklistiky a alternatívnej formy dopravy," uviedlo mesto.

Samospráva občianskym hliadkam pridelila bicykle, ktoré boli v Lučenci doposiaľ využívané v rámci bikesharingu. Službu zdieľaných bicyklov mesto od Banskobystrického samosprávneho kraja prevzalo tento rok. Bicykle boli dočasne prerozdelené aj základným či stredným školám, ktoré o to prejavili záujem.         

"Žiaci ich využívajú v rámci výchovno-vzdelávacích a športových aktivít. Cieľom je zvýšiť povedomie o cyklodoprave v meste a budovať pozitívny vzťah k cyklistike," priblížila samospráva.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2019
Samospráva chce zriadiť občianske hliadky, zamestnala by štyroch ľudí
Opätovné spustenie projektu občianskych hliadok je jedným z aktuálnych zámerov, ktoré si na tento rok naplánovala samospráva Lučenca.
viac
26.08.2019
Prvé mesto v kraji, kam pribudnú zdieľané bicykle, je Lučenec
Lučenec rozhýbu a odľahčia dopravu zdieľané bicykle. V rámci Banskobystrického kraja bude vôbec prvým mestom so službou bikesharingu. Projekt bikesharingu rozbieha kraj v spolupráci s mestom Lučenec. Podľa projektu sa plánuje, že v meste pribudne 17 stanovíšť s desiatkami verejných bicyklov.
viac
16.08.2022
Školy a združenia sa môžu uchádzať o grant na popularizáciu vedy
Školy, občianske združenia, neziskové organizácie a verejné výskumné inštitúcie sa môžu uchádzať o grant na projekty na popularizáciu vedy a techniky z Nadačného fondu Slovenská elektrizačná prenosová sústava v Nadácii Pontis. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Sandra Čičová Kotzigová.
viac
26.03.2024
Mesto získalo na fungovanie občianskych hliadok viac ako 500-tis. eur
Mesto Lučenec získalo na fungovanie miestnej občianskej a preventívnej služby (MOaPS) vyše 500-tis. eur. Takzvané občianske hliadky budú zložené z 12 členov, fungovať by mali do augusta 2026. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %