Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.03.2017 12:24

Zber parožia jelenej zveri je zakázaný, varujú poľovníci


Jelení zhod.


V posledných týždňoch dochádza k zhadzovaniu parožia u jelenej zveri. Zber takzvaných zhodov je však na Slovensku zakázaný. Informuje o tom Poľovnícke združenie Javor z Podolínca.


Zbierať zhody podľa zákona o poľovníctve môže len ten poľovník, ktorý má povolenie užívateľa poľovného revíru a toto povolenie ma zapísané v povolenke na lov. "Zozbieranie zhodov užívateľom poľovného revíru slúži poľovnému združeniu aj ako informačná databáza pre posúdenie kvality populácie jelenej zveri v príslušnom poľovnom revíri," informuje združenie na internetovej stránke mesta Podolínec.      

Za neoprávnený zber zhodov môže byť uložená pokuta až do výšky 3000 eur v prípade fyzickej osoby, pokiaľ ide o právnickú osobu, pokuta je od 5000 do 15 000 eur. "Vzhľadom na skutočnosť, že sa z roka na rok v našom chotári zintenzívňuje zber parožia, ba dokonca vznikajú organizované skupiny pre zber zhodov s cieľom obchodovať s nimi, poľovnícke združenie zintenzívnilo monitorovanie a kontrolu tejto nelegálnej činnosti," dodalo poľovnícke združenie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2020
Zber medvedieho cesnaku nie je povolený na územiach s 3. až 5. stupňom ochrany
Zber medvedieho cesnaku nie je povolený v chránených územiach s tretím až piatym stupňom ochrany. Za nezákonné natrhanie hrozí vinníkovi pokuta. Upozorňuje na to Štátna ochrana prírody SR.
viac
05.09.2020
Cyklodreziny majú stále červenú a v depe budú stáť minimálne do decembra
Jediné pravidelne prevádzkované cyklodreziny pre verejnosť na Slovensku preto museli celú letnú sezónu stáť v depe a situácia sa nezmení ani v najbližších týždňoch. Okrem zákazu prevádzkovania majiteľa cyklodrezín neminula „mastná“ pokuta vo výške 30 000 eur.
viac
30.10.2020
Na Sviatok všetkých svätých platí zákaz vychádzania
Návšteva cintorínov nepatrí medzi výnimkami zákazu vychádzania mimo bydliska, čiže platí, že aj na "dušičky" je potrebné zostať doma.
viac
08.02.2023
Poľovníci vyzbierali v prírode minulý rok 270 ton odpadu
Poľovníci vyzbierali v prírode minulý rok 270 ton odpadu. Do výzvy sa zapojilo 117 užívateľov poľovných revírov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %