Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.03.2020 09:40

Zber medvedieho cesnaku nie je povolený na územiach s 3. až 5. stupňom ochrany


Snímka zdroj: (hiking.sk).


Zber medvedieho cesnaku nie je povolený v chránených územiach s tretím až piatym stupňom ochrany. Za nezákonné natrhanie hrozí vinníkovi pokuta. Upozorňuje na to Štátna ochrana prírody SR.


V oblastiach s nižším stupňom ochrany alebo lesoch a lúkach bez stupňa ochrany je zber medvedieho cesnaku povolený. „Pre každoročne sa opakujúci problém so zberom cesnaku medvedieho v Národnej prírodnej rezervácii Jovsianska hrabina, správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat v tomto období vykonáva zvýšené kontroly chráneného územia,” uvádza CHKO Vihorlat na webovej stránke.

Ochranári pripomínajú, že každé chránené územie je v teréne označené a je potrebné v ňom chodiť po vyznačených trasách. „Každý, kto má záujem zbierať pre osobnú potrebu jarné kvety, by sa mal vopred informovať a ubezpečiť, na akom území tak chce urobiť a či tam je takáto činnosť dovolená,” upozorňujú ochranári.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Postrek obmedzuje zber lesných plodov v časti vojenských lesov na Záhorí
V časti vojenských lesov na Záhorí je až do 24. septembra zákaz zberu lesných plodov. Dôvodom je aplikácia chemického postreku, ktorý má zabrániť ďalšiemu rozšíreniu listožravého hmyzu - húseníc hrebenárky borovicovej.
viac
17.08.2020
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie. Sú nimi Vlčia v Prešovskom kraji, Rysia v Trenčianskom a Roháčia v Banskobystrickom kraji. Vlastníkom takéhoto územia je súkromná osoba alebo občianske združenie.
viac
09.11.2020
SVP a ŠOP chcú užšie spolupracovať
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR chcú užšie spolupracovať.
viac
16.12.2023
Švajčiarsko dá SR na ochranu prírody v chránených územiach 23,5 milióna eur
Švajčiarsko venuje Slovensku na ochranu prírody a biodiverzity v chránených územiach 23,5 milióna eur. Krajiny spoločne podpísali dohodu o finančnej podpore v septembri. TASR o tom informovalo odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %