Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.08.2020 10:15

Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie


Súkromná prírodná rezervácia Vlčia. Snímka zdroj: (VLK LESOOCHRANARSKE zdruzenie).


Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie. Sú nimi Vlčia v Prešovskom kraji, Rysia v Trenčianskom a Roháčia v Banskobystrickom kraji. Vlastníkom takéhoto územia je súkromná osoba alebo občianske združenie.


Uviedla to riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny Štátnej ochrany prírody SR Marta Mútňanová.

Proces vyhlasovania súkromných chránených území je podobný ako pri iných chránených územiach. Vyhlasovacím orgánom súkromných chránených území je okresný úrad v sídle kraja, a nie vláda. Na okresný úrad predloží záujemca vypracovaný projekt ochrany v zmysle vyhlášky. Ten by mala robiť odborne spôsobilá osoba, priblížila Mútňanová.

Súkromnému chránenému územiu sa priraďuje stupeň ochrany podľa toho, akú ochranu územie vyžaduje a pre akú sa vlastník rozhodne. Mutňanová povedala, že označenie územia zabezpečuje vlastník pozemku na svoje náklady. Za vyhlásenie by sa nemalo nič platiť.

„V prípade súkromných chránených území sa nevypracovávajú kapitoly týkajúce sa náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania, keďže ide o vyhlásenie súkromného chráneného územia na pozemkoch vlastníka. Je to na základe jeho rozhodnutia, preto nie je potrebné mu náhrady preplácať zo strany štátu,” vysvetlila Mútňanová.

Dodala, že v prípade, ak vlastník nebude viac chcieť súkromné chránené územie, podá na úrad žiadosť o jeho zrušenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2020
V SR by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales
Na Slovensku by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales. Vyplýva to z materiálov, ktoré do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
19.03.2020
Zber medvedieho cesnaku nie je povolený na územiach s 3. až 5. stupňom ochrany
Zber medvedieho cesnaku nie je povolený v chránených územiach s tretím až piatym stupňom ochrany. Za nezákonné natrhanie hrozí vinníkovi pokuta. Upozorňuje na to Štátna ochrana prírody SR.
viac
05.11.2020
Na východe SR by mala vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh
Na východe Slovenska by mala vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh. Pre celé územie sa navrhuje piaty stupeň ochrany. Návrh na jej vyhlásenie predložilo ministerstvo životného prostredia do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
23.02.2021
MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %