Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.11.2020 10:40

Na východe SR by mala vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh


Vŕbovo-topoľové nížinné lužné lesy.


Na východe Slovenska by mala vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh. Pre celé územie sa navrhuje piaty stupeň ochrany. Návrh na jej vyhlásenie predložilo ministerstvo životného prostredia do medzirezortného pripomienkového konania.


Celková výmera rezervácie by mala mať 154,85 hektára. Nachádzať by sa mala v okrese Michalovce v katastrálnom území Oborín a v okrese Trebišov v katastrálnom území Zatín.      

Ochrániť by sa tak mali vŕbovo-topoľové nížinné lužné lesy a dubovo-brestovo-jaseňové nížinné lužné lesy. Cieľom vyhlásenia prírodnej rezervácie Oborínsky luh je zabezpečenie priaznivého stavu oboch biotopov, vyplýva z materiálu.     

„Dôvodom vyhlásenia navrhovanej prírodnej rezervácie Oborínsky luh je aj formálne oznámenie Európskej komisie v rámci konania o porušení zmlúv, ktoré sa týka nedostatočného vyhlasovania lokalít európskeho významu a schvaľovania programov starostlivosti,” uvádza envirorezort.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2020
V SR by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales
Na Slovensku by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales. Vyplýva to z materiálov, ktoré do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
17.08.2020
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie. Sú nimi Vlčia v Prešovskom kraji, Rysia v Trenčianskom a Roháčia v Banskobystrickom kraji. Vlastníkom takéhoto územia je súkromná osoba alebo občianske združenie.
viac
23.02.2021
MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.
viac
20.01.2022
V Malých Karpatoch vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica
V Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica. Výmera Vydrice bude 483 hektárov. Jej vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %