Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.02.2020 07:30

V SR by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales


Vihorlatský prales.


Na Slovensku by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales. Vyplýva to z materiálov, ktoré do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.


Prírodná rezervácia Rydošová sa podľa materiálu má nachádzať v okrese Snina v katastrálnom území Osadné. Celková výmera bude 88 hektárov. Na území rezervácie sa nachádzajú kyslomilné bukové lesy, javorovo-bukové horské lesy, bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy, ako sa píše v materiáli. Vzácnym zvieraťom na tomto území je fúzač alpský.

„Účelom vyhlásenia prírodnej rezervácie Rydošová je zabezpečiť zachovanie priaznivého stavu predmetu ochrany rezervácie, ktorým sú tri biotopy európskeho významu a biotop jedného prioritného druhu živočícha európskeho významu,” uviedol envirorezort.      

V okrese Humenné, Snina, Michalovce a Sobrance sa má rozprestierať prírodná rezervácia Vihorlatský prales. Jej výmera by mala byť 2160 hektárov. Prales je súčasťou lokality svetového dedičstva UNESCO.      

Predmetom ochrany v tejto oblasti sú vtáky ako bocian čierny, sova dlhochvostá, orol krikľavý, hadiar krátkoprstý a ďateľ bielochrbtý, uvádza MŽP. Nachádza sa tam aj niekoľko druhov netopierov, medveď hnedý, vlk dravý či rys ostrovid.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2020
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie. Sú nimi Vlčia v Prešovskom kraji, Rysia v Trenčianskom a Roháčia v Banskobystrickom kraji. Vlastníkom takéhoto územia je súkromná osoba alebo občianske združenie.
viac
05.11.2020
Na východe SR by mala vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh
Na východe Slovenska by mala vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh. Pre celé územie sa navrhuje piaty stupeň ochrany. Návrh na jej vyhlásenie predložilo ministerstvo životného prostredia do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
29.07.2021
UNESCO rozšírilo územie bukových pralesov v SR na zozname svetového dedičstva
Výbor svetového dedičstva UNESCO v stredu schválil rozšírenie slovenskej lokality v Zozname svetového dedičstva - bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy.
viac
20.01.2022
V Malých Karpatoch vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica
V Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica. Výmera Vydrice bude 483 hektárov. Jej vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %