Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.11.2020 02:15

Zavedenie pravidiel na likvidáciu bioodpadu sťažuje koronakríza


Snímka zdroj: (zmos).


Nové legislatívne pravidlá na likvidáciu kuchynského bioodpadu by mali na Slovensku platiť od januára budúceho roka.


Podľa starostu obce Košeca a prvého podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Radomíra Brtáňa však implementáciu týchto ustanovení značne komplikuje aj koronakríza. Konštatoval to v TASR.TV v diskusnej relácii Samospráva tu a teraz.

Zákon hovorí, že samospráva je povinná zbierať a uskladňovať, prípadne zhodnocovať takýto druh odpadu. Obce a mestá sa postupne na tento systém pripravujú. Sú si však vedomé, že implementácia bude náročná a mnohé z nich to do začiatku nového roka nestihnú.

„Mali sme jasný mandát od rady ZMOS, že budeme požadovať minimálne odklad účinnosti tohto zákona až na rok 2022. Rokovania prebiehajú niekoľko mesiacov. Čiastočne sa nám to aj podarilo. Rezort životného prostredia avizoval, že obdobie prvého polroka 2021 nebude brané tak prísne pri kontrolách,“ pripomenul Brtáň. Podľa jeho slov si všetci uvedomujú, že mnohé samosprávy majú podané aj projekty na riešenie tohto problému, ktoré majú v súčasnosti sklz v rozhodovacom i realizačnom procese, pretože podmienky sťažuje pandémia. „Treba priznať otvorene, že boli problémy aj v súvislosti s projektmi na Envirofonde. Na najbližšej rade Envirofondu sa budeme zaoberať situáciou týkajúcou sa projektov, ktoré nemajú šancu byť ukončené, respektíve do 31. novembra tohto roka,“ uviedol podpredseda ZMOS. Spresnil, že musia hľadať riešenie, aby sa peniaze, ktoré boli viazané na rozpočet v tomto roku, dostali k užívateľom, ktorí už majú zmluvu s Envirofondom, napríklad vo forme preddavkov, a aby mohli tieto peniaze účtovať neskôr. 

Reláciu si môžete pozrieť TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2020
Envirofond verí, že zmluvy k dotáciám uzatvorí v najbližších dňoch
Podpisovanie zmlúv so samosprávami o poskytnutí podpory formou dotácie očakáva Environmentálny fond v najbližších dňoch.
viac
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %