Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
18.02.2020 08:20

Zamestnávatelia môžu požiadať o príspevok na duálne vzdelávanie


Logo.


Do 31. marca môžu zamestnávatelia zapojení v systéme duálneho vzdelávania požiadať o poskytnutie príspevku na duálne vzdelávanie.


Jeho poskytovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a žiadosti bude administrovať Štátny inštitút odborného vzdelávania, priamo riadená organizácia rezortu. Informuje o tom ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke.      

Príspevok na zabezpečenie praktického vyučovania v systéme duálneho vzdelávania sa poskytuje na základe zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.      

Systém duálneho vzdelávania vytvára partnerský vzťah medzi zamestnávateľom a žiakom, ktorý je definovaný vo forme učebnej zmluvy, ktorá upravuje práva a povinnosti zmluvných strán vo vzťahu k praktickému vyučovaniu žiaka. Za celé praktické vyučovanie zodpovedá zamestnávateľ, ktorý súčasne znáša všetky náklady spojené s jeho realizáciou.      

V aktuálnom školskom roku 2019/2020 nastúpilo do systému duálneho vzdelávania približne 2750 študentov. Najviac prvákov zapojených v systéme duálneho vzdelávania je v tomto školskom roku v Košickom kraji. Na tento druh vzdelávania nastúpilo takmer 600 študentov. Naopak, najmenej ich nastúpilo v Banskobystrickom a Trnavskom kraji, a to vyše 200 žiakov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Rezort školstva vyhlásil výzvu na podporu duálneho vzdelávania
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 30. júla zverejnilo vyzvanie pre národný projekt "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy".
viac
14.07.2018
Novela zákona o odbornom vzdelávaní môže v TSK priniesť tisíc dualistov
Novela zákona o odbornom vzdelávaní zlepšuje podmienky pre školy i zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania, menia sa aj pravidlá určovania počtu žiakov prvých ročníkov.
viac
08.10.2019
Duálne vzdelávanie má výhody pre žiakov, zamestnávateľov aj školy, tvrdí ŠIOV
Duálne vzdelávanie má niekoľko výhod nielen pre žiakov, ale aj pre zamestnávateľov a školy. Pre žiaka je dôležitá najmä jeho hlavná myšlienka, teda spojenie teoretického štúdia v škole s praktickou prípravou priamo u zamestnávateľa.
viac
04.09.2020
NKÚ budúci rok skontroluje systém duálneho vzdelávania či oddlžovanie nemocníc
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v budúcom roku preverí systém duálneho vzdelávania, odmeňovanie učiteľov na základných školách, oddlžovanie zdravotníckych zariadení, fungovanie sociálnych podnikov či efektívnosť opatrení zameraných na zadržiavanie vody v krajine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %