Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
11.07.2024 03:25

Začínajú sa 57. Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Sprievodnými podujatiami i scénickým programom v letnom amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 57. Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve. Trvať budú do nedele 14. júla.


Aj tento ročník slávností bude trvať štyri dni, prvýkrát boli od štvrtka vlani. Začiatok festivalu bude poďakovaním učiteľovi Romanovi Berkymu. "Jemu vďačíme za to, že máme v Detve toľko ľudových muzikantov," informoval TASR člen programovej rady Jaroslav Černák. Po ňom vystúpi Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena s hrou Ženský zákon.        

Pohľad do histórie kuchyne zo zbierok Podpolianskeho múzea v Detve ukáže výstava s názvom Z kuchyne do kuchyne. Predstaví početný kuchynský riad v rôznom materiálovom zložení, ktorému dominujú drevo, prútie, keramika i sklo. Vernisáž je vo štvrtok o 16.00 h v múzeu.        

Proces spracovania rastlinných vlákien prostredníctvom hmotných artefaktov i slovesného folklóru priblíži výstava s názvom Od semienka po plátno. Záujemcovia si ju budú môcť pozrieť v kultúrnom dome pri kostole v Detve. Vernisáž je vo štvrtok o 18.00 h. "Prezentovať budú procesy spracovania rastlinných vlákien v minulosti. Ľudia si budú môcť vyskúšať rôzne textilné techniky, ako česanie ľanu, pradenie i pletenie povrazov," priblížil.        

Sprievodné podujatia budú počas všetkých dní aj v areáli amfiteátra. Prezentovať sa budú remeselníci, ľudoví výrobcovia i Dvor u Detvanov. Centrum tradičnej kultúry v Detve sa bude s deťmi opäť zabávať aktivitami. Aj tento rok zachovajú scénu v stravovacom areáli, ktorý domáci nazývajú Za potokom. Bude v ňom scéna, kde budú hudobno-tanečné spevácke programy a ľudové zábavy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
15.03.2021
Detva pokračuje v obnove amfiteátra, chce stavať priestor pre súbory
Mesto Detva pokračuje v obnove areálu prírodného amfiteátra. Samospráva zverejnila výzvu na predkladanie ponúk na výstavbu objektu správy areálu a sociálnej vybavenosti pre účinkujúcich.
viac
20.03.2023
Kultúrnym programom chce mesto folklórne slávnosti začať o deň skôr
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve trvajú počas troch dní, neoficiálnym kultúrnym programom ich však mesto plánuje začať o deň skôr. Informoval o tom primátor mesta Detva Branislav Baran.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %