Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.07.2022 08:25

Začína sa obnova vstupu na Verejný cintorín, stáť bude 1,44 milióna eur


Na snímke tlačový brífing (uprostred primátor Košíc Jaroslav Polaček) pred Verejným cintorínom v Košiciach pri príležitosti začiatku rekonštrukcie vstupu na cintorín. Snímka zdroj: (tasr).


S revitalizáciou vstupu na košický Verejný cintorín na Rastislavovej ulici sa začína v týchto dňoch. Práce realizuje firma Euro-bau, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní so sumou 1,44 milióna eur.


Vynoví priestor od vstupnej brány cintorína po centrálny kríž, novú podobu dostane aj súčasne parkovisko a trhovisko. Rekonštrukcia má trvať 12 mesiacov. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovalo vedenie mesta.

Primátor Jaroslav Polaček spresnil, že pôjde najmä o stavebné práce spojené s obnovou existujúcich spevnených plôch, komunikácií, parkoviska, výsadby zelene, nových smart riešení a prvkov drobnej architektúry.

Čo sa týka plochy pred pôvodnou vstupnou bránou na cintorín, koncipovaná má byť ako malé námestie s parčíkom, kde budú rásť stromy a okolo nich budú lavičky. Po rekonštrukcii sa zmenia aj priestory pred obradmi poslednej rozlúčky a miestom vstupu do urnového hája.

Najväčší problém evidovala Správa mestskej zelene (SMsZ) s nedostatkom parkovacích miest. Ako uviedla jej riaditeľka Marta Popríková, parkovisko využívalo množstvo ľudí z rôznych okolitých súkromných firiem. Od budúceho roka má slúžiť najmä návštevníkom cintorína. Pôjde o závorové parkovisko, ktoré bude bezplatné prvé dve hodiny. Kapacita by mala dosiahnuť 70 parkovacích miest, súčasťou budú aj miesta pre ťažko zdravotne postihnutých a priestor pre bicykle. Pribudne tu tiež nabíjačka na elektrobicykle. Počas rekonštrukčných prác budú mať motoristi k dispozícii náhradné parkovisko.

V stožiaroch nového osvetlenia budú integrované smart systémy, v ktorých môže byť umiestnených 13 bezpečnostných kamier alebo štyri nabíjacie miesta pre autá s elektrických pohonom. "Po úplnom dokončení bude možné na verejnom cintoríne nabíjať až desať elektroáut," uviedlo mesto.

Plocha parkoviska má po novom umožniť tiež vsakovanie vody, po jej prečistení sa bude používať na zalievanie zelene a stromov. Tie budú vysadené aj v zelených pásoch medzi parkovacími miestami. "Tento pietny priestor si vyžaduje aj určité riešenie, ktoré je dôstojné a primerané danému miestu. Keďže na parkovisku ani vo vstupne časti cintorína nie je žiadny strom, myslím, že výsadba 66 vzrastlých stromov bude veľkou a kladnou zmenou," dodala Popríková.

V rámci obnovy by okrem iného mali pribudnú aj podzemné kontajnery či pulty určené na predaj pietneho tovaru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.08.2016
Prioritou obce je rekonštrukcia miestnych komunikácií
Obyvateľov dolnooravskej obce Párnica by najviac potešili zrekonštruované miestne komunikácie. Podľa starostky Milady Antalovej potrebujú na obnovu povrchu existujúcich ciest v dĺžke približne štyroch kilometrov takmer 900 000 eur.
viac
22.12.2017
Po Komenského ulici v Košiciach už jazdia električky
Mesto Košice ako investor a Eurovia SK, viackrát v minulosti avizovali že po zmodernizovanej trati na Komenského ulici začnú premávať električky najneskôr do konca roka. Do začiatku najkrajších sviatkov v roku ostávajú ešte tri dni, električky však po Komenského ulici začali jazdiť už 21. decembra.
viac
11.05.2020
KSK chce zrekonštruovať most nad železničnou traťou za obcou Kluknava
Most nad železničnou traťou Košice - Žilina za obcou Kluknava v okrese Gelnica plánuje Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruovať, aktuálne vyhodnocuje ponuky predložené v rámci verejného obstarávania.
viac
22.07.2020
Mesto počas letných prázdnin rekonštruuje MŠ a ZŠ za 3,6 milióna eur
Mesto Košice počas letných prázdnin opravuje spolu 42 škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, hodnota prác dosahuje viac ako 3,6 milióna eur. Informoval o tom hovorca magistrátu Vladimír Fabian.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %