Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
13.06.2024 12:10

Záchrana liatinových náhrobníkov spojila päť organizácií na Horehroní


Snímka zdroj: Tím REGIÓN HOREHRONIE


Päť organizácií na Horehroní podpísalo v stredu memorandum na záchranu liatinových náhrobníkov s cieľom zachrániť vzácne dedičstvo na cintorínoch, ktoré odkazuje na železiarsku minulosť regiónu.


Signatármi sú Horehronské múzeum, Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie, Regionálne združenie miest a obcí Horehronia, občianske združenie Coburgovci na Slovensku a spoločnosť Ľupčianske kovozávody. TASR o tom informovala OOCR.        

Výsledkom spolupráce má byť spoločný, koordinovaný postup pri obnove, revitalizácii, rekonštrukcii a ochrane liatinových a kovaných prvkov náhrobnej architektúry a iných kovaných objektov. Zámerom je zachovať ich v maximálnej miere na pôvodnom mieste tak, aby sa stali perspektívne súčasťou kultúrnej poznávacej trasy cestovného ruchu v regióne - Coburgovská železná cesta. Spoluprácu partnerov zastreší Horehronské múzeum, ktoré pred niekoľkými rokmi vykonalo inventarizáciu náhrobníkovej architektúry a liatinových objektov.        

K ochrane týchto prvkov má prispieť aj vypracovaný vzor všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré môžu obce použiť na vypracovanie vlastných VZN, a tak môcť legislatívne ochrániť vo vlastnej réžii hodnotné liatinové artefakty.        

"Nielen samotné memorandum, ale i jeho prílohy v podobe návrhu znenia VZN, manuálu alebo konzultácie s odborníkmi znamenajú užitočnú pomôcku pre samosprávy postarať sa citlivým spôsobom o vzácne dedičstvo na cintorínoch," zdôraznila predsedníčka Združenia miest a obcí Horehronia Tatiana Čontofalská.        

Spolupráca sa má pretaviť aj do propagácie zámeru ochrany, či už čiastkovej alebo komplexnejšej a koordinovaného postupu pri snahe vyhlásiť objekty a prvky náhrobníkovej architektúry za pamätihodnosti alebo národné kultúrne pamiatky v každej obci Breznianskeho okresu.        

"Liatinová krása a železiarska história Horehronia môže obohatiť rozvoj cestovného ruchu v našom regióne," doplnil predseda predstavenstva OOCR Región Horehronie Tomáš Abel.        

Hutnícka história je súčasťou dejín obcí na hornom toku Hrona. Na území Breznianskeho okresu pôsobil štátny hutnícky komplex s centrom v Hronci, ale tiež súkromný hutnícky podnik patriaci šľachtickej rodine Coburgovcov, sústreďujúci prevádzky od Červenej Skaly až po Polomku. Hoci prevádzky dávno zanikli, stopy po tomto druhu podnikania ostali. Zachovali sa v názvoch lokalít, ale najvýraznejšie na horehronských cintorínoch.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2019
Rok 2018 na Horehroní v znamení cestovnému ruchu
Aktivity oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a združenia cestovného ruchu Klastra HOREHRONIE predstavili zástupcovia na výročnom zasadnutí členov v Brezne
viac
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
04.12.2023
Trh regionálnych produktov opäť zavítal do Mestského hotela Ďumbier
Aj tento rok mohla široká verejnosť zavítať do priestorov hotela Ďumbier, ktorý po druhýkrát hostil regionálnych producentov a ich výrobky na zrhu regionálnych výrobkov, v závere ktorého sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie certifikátov novým držiteľom značky ,,Regionálny produkt Horehronie".
viac
05.12.2023
Horehronie otvorilo zimnú sezónu, lákadlom je Ľadové mestečko s klziskom
Okrem upravených lyžiarskych a bežkárskych tratí miestnych i návštevníkov láka na Ľadové mestečko v historickom centre Brezna s veľkým exteriérovým klziskom, trhy s regionálnymi výrobkami, hudobné vystúpenia, klziskobus, Horehronský skibus, krňačkové preteky i na európske majstrovstvá v biatlone.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %