Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
17.09.2024 08:55

Začal sa Európsky týždeň mobility


Európsky týždeň mobility - plagát


Včera sa začal Európsky týždeň mobility, každoročné podujatie na podporu udržateľnej mestskej mobility. Aktuálny ročník je zameraný na spoločný verejný priestor, pričom podčiarkuje výhody vyváženejšieho pomeru medzi cestami a priestorom pre iných účastníkov premávky.


Súvisiace aktivity zahŕňajú dni bez áut, cyklistické výlety a premenu parkovísk na zelené priestranstvá. Komisár pre oblasť klímy zodpovedný za dopravu Wopke Hoekstra v tejto súvislosti uviedol: „Mestské obyvateľstvo Európy rastie a s ním aj potreba bezpečnej a udržateľnej mobility. Európsky týždeň mobility, ktorý dnes odštartuje vo viac ako 2 500 mestách v 42 krajinách, je príležitosťou na spoluprácu s ľuďmi a podnikmi, urbanistami a politikmi s cieľom zlepšiť využívanie verejných priestorov v našich mestách. Podujatia v celej Európe majú za cieľ podporiť bezpečnejšie školské ulice, lepšie a príjemnejšie verejné priestory, primerané parkovanie pre alternatívne druhy dopravy a oveľa viac. Poďme aj naďalej príkladom a, pokiaľ je to možné, voľme druhy dopravy, ktoré môžu nielen zlepšiť kvalitu mestského ovzdušia, ale aj prispieť k tomu, aby sa v našich mestách žilo príjemnejšie.”

Európsky týždeň mobility je hlavnou kampaňou Komisie na zvyšovanie informovanosti o udržateľnej mestskej mobilite a podporuje zmenu správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých, inteligentných dopravných riešení.  

 

Autor: (Zdroj: Zastúpenie Európskej komisie v SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2022
Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť
Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
22.08.2022
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je lepšia dostupnosť
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility, ktorý sa bude konať od 16. do 22. septembra, je lepšia dostupnosť s mottom Cestujme zodpovedne. K dnešnému dňu je v rámci Slovenska zapojených 41 miest, mestských častí či obcí a dve organizácie.
viac
31.10.2022
TTSK získal Cenu Európskeho týždňa mobility za celoročnú aktivitu
Za dlhodobo zavádzané systémové a trvalé opatrenia v regióne, ktoré významne prispievajú k udržateľnej doprave, získal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v kategórii aktívnych samosprávnych krajov Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
22.09.2023
Európsky týždeň mobility: zapojených je 70 miest
Európsky týždeň mobility je hlavnou informačnou kampaňou Európskej komisie na zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite. Podporuje zmenu správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých a inteligentných dopravných riešení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %