Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.03.2020 03:30

Z piva začali v Piešťanoch vyrábať dezinfekčný prostriedok


Na snímke dezinfekcia na ruky, ktorú vyrábajú v piešťanskej pálenici a následne rozdávajú zariadeniam pre seniorov. Snímka zdroj: (tasr).


V pálenici v Piešťanoch začali popri klasickej výrobe destilátov vyrábať dezinfekčný prostriedok z piva, ktoré im darovali malé pivovary v regióne.


V pálenici začali s výrobou dezinfekcie z ovocného piva. „My pivo, ktoré dostávame z piešťanských pivovarov ŽiWell a Simea, vypálime, zriedime ho peroxidom vodíka, čím vznikne dezinfekcia. Následne ju potom rozvážame do Domovov sociálnych služieb (DSS) vo Vrbovom, Modrovej, Moravanoch nad Váhom, lekárom, pracovníkom zdravotnej záchrannej služby, policajtom, ale už sa pre ňu zastavujú aj ľudia jednotlivo, keďže jej je nedostatok,” uviedol Maroš Novák z Pálenice Piešťany.      

Ako ďalej doplnil, dezinfekcia je v podstate alkohol. „Oslovili sme pivovary, a potom sa do toho zapojili dobrovoľníci, ktorí nám pomáhajú nielen s výrobou, ale aby to bolo aj legislatívne v poriadku. Momentálne sme doteraz pripravili 125 litrov. Plánujeme v tom pokračovať, keďže sme zohnali ďalší materiál na výrobu dezinfekcie. Na 125 litrov dezinfekcie bolo potrebných 2500 litrov piva, keďže pivo má zhruba 4,5 percenta obsahu alkoholu,” doplnil Novák.      

Predovšetkým malé pivovary postihla aktuálna situácia najviac, keďže ich stabilní odberatelia musia mať svoje prevádzky zatvorené. „Zatiaľ pracujeme provizórne, robíme predovšetkým sanitárne veci. V spolupráci s pálenicou sme začali spracovávať dezinfekčné prostriedky. My sme dodali pivo na ďalšie spracovanie a na výrobu dezinfekčných prostriedkov. Zatiaľ sme poskytli prvých tisíc litrov. Mali sme ho na sklade a radšej, ako by sa malo znehodnotiť, tak sme ho použili na tento účel,” informoval konateľ spoločnosti pivovaru Simea Piešťany Stanislav Slížik.      

Pomoc v podobe dezinfekčných prostriedkov sa zatiaľ distribuuje predovšetkým seniorom do DSS. „Sme radi, že sme medzi obdarovanými a mohli sme prijať prvú dávku na dezinfekciu rúk. Máme prísľub, že nám ešte s dezinfekciou pálenica a pivovary pomôžu. Pre nás je takáto pomoc dôležitá aj z ekonomického hľadiska, keďže už teraz sme minuli všetky prostriedky na tento účel z rozpočtu na celý rok 2020,” uviedol riaditeľ ZSS v Moravanoch nad Váhom Martin Cifra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2018
Súhlas s legálnou súkromnou výrobou destilátov z vlastného ovocia
Ľudia by si mohli súkromne vyrábať destiláty z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu, museli by však dodržať zákonom presne stanovené podmienky.
viac
30.03.2020
Mesto rozdalo stovku rúšok lekárom a plánuje zriadiť „handlovskú rúškobanku“
V piatok 27. marca bolo handlovským lekárom a ich sestrám darovaných mestom Handlová 106 ks základných rúšok. V Handlovej je spolu na území mesta 40 lekárov.
viac
06.04.2020
Bratislava prijala pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia
Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.
viac
17.04.2020
Prešov pre epidémiu koronavírusu prijíma viaceré úsporné opatrenia
Mesto pozastavilo schválené, ale nevysúťažené investičné akcie a v organizáciách vo svojej pôsobnosti znížilo zamestnancom platy. Firmám v mestských priestoroch posunú o 30 dní nájom a mení sa tiež termín platenia miestnych daní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %