Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.09.2020 02:25

Vzorové hospodárenie v Mestských lesoch Stará Ľubovňa


Ilustračná snímka.


Desať rokov sú držiteľmi certifikátu trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, ktorý potvrdzuje, že tunajšie lesy sú obhospodarované v súlade s kritériami, definovanými slovenským systémom certifikácie, uznaným Radou PEFC.


Mestskí lesníci zo Starej Ľubovne obhájili certifikát PEFC v roku 2016. Výsledkom auditu hospodárenia bolo opätovné potvrdenie vysokej kvality obhospodarovania lesov.

Audítori nezistili žiadne nezhody s posudzovanými kritériami. Ing. Milan Sivuľka, vedúci strediska mestských lesov spoločnosti EKOS s. r. o., ktorá 22 rokov obhospodaruje lesy vo vlastníctve mesta Stará Ľubovňa hovorí, že audit bol podrobný a prísny. Audítori kontrolujú všetko od vedenia lesnej hospodárskej evidencie, cez dodržiavanie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci až po kontrolu stavu technického vybavenia dodávateľov prác.

Dominujúca jedľa je tu v rastovom optime

„Certifikát PEFC má pre nás veľký význam, pretože niektorí odberatelia dreva ho od nás vyžadujú. Od jednej spoločnosti sme dostali bonus jedného eura za kubík za to, že sme držiteľmi certifikátu PEFC. Stretávame sa s tým, že firmy, ktoré stavajú alebo vyrábajú z dreva a využívajú na financovanie projektov eurofondy, takisto požadujú, aby sme sa preukázali certifikátom PEFC. To, že sme jeho držiteľmi, vnímame ako garanciu, že spĺňame medzinárodné kritériá obhospodarovania lesov a presvedčivý nástroj kontaktu s obchodnými partnermi a v komunikácii s verejnosťou,“ hovorí Ing. M. Sivuľka, ktorý je aj odborným lesným hospodárom. Pozíciu lesníka na lesnom majetku s výmerou 1 152 hektárov zastáva Ing. Mikuláš Rabatin.

Staroľubovnianske mestské lesy sa nachádzajú na území v nadmorskej výške od 529 m n. m. do 883 m n. m. vo štvrtok (10 percent) a piatom lesnom vegetačnom stupni (90 percent). Na hospodárske lesy pripadá 88 percent z celkovej výmery, na ochranné lesy 8 percent a na lesy osobitného určenia na rekreačné účely v 50-hektárovom lesoparku 4 percentá výmery lesov. V lesných porastoch dominuje jedľa biela s takmer 50–percentným zastúpením, smrek obyčajný má zastúpenie 25 percent, borovica a smrekovec tvoria takmer 9 percent plochy. Z listnatých drevín prevažuje na 10 percentách buk, nasleduje javor horský so 4 percentami a v porastoch sú zastúpené aj jaseň, brest, jelša, lipa a ďalšie dreviny.

Snaha o vyvážené plnenie všetkých funkcií lesa

„Vzhľadom na toto priaznivé drevinové zloženie sa tunajšie lesy vyznačujú vysokou ekologickou stabilitou, ktorú sa snažíme dlhodobo a systematicky zvyšovať citlivými postupmi pri obnove lesných porastov. V zhode s PEFC národným štandardom trvalo udržateľného obhospodarovania lesov postupne vytvárame mozaikovitú a rôznovekú štruktúru porastov. Usilujeme sa zachovať v nich ideálne podmienky pre rast jedle, ktorá sa na týchto stanovištiach nachádza v rastovom optime. Ponechávame preto v materských porastoch skupiny starých jedlí, podporujeme postupnými výchovnými zásahmi jej prirodzené zmladenie, citlivo uvoľňujeme hlavnú úroveň v porastoch a hráme sa so svetlom tak, aby sa darilo nielen prirodzenému zmladeniu, ale aj hlúčikom a jedincom umelo dopĺňaných drevín, najmä buka. Snažíme sa o to, aby nami obhospodarované porasty vyvážene plnili hospodárske, ochranné, ekologické a spoločenské funkcie v celom rozsahu,“ dodáva Ing. Sivuľka.

Mestské lesy v bezprostrednej blízkosti Starej Ľubovne s viac ako 16 000 obyvateľmi sú vyhľadávaným miestom prímestskej i cezhraničnej rekreácie a oddychu. Hromadne ich navštevujú turisti, hubári, cyklisti, organizujúci aj medzinárodné preteky, bežkári, rodiny s deťmi, tínedžeri, jednotlivo i v skupinách, miestni aj spoza neďalekej hranice s Poľskom, v zime i v lete, od rána do večera, na chodníkoch, lesných cestách aj v porastoch. Miestni lesníci musia byť preto mimoriadne obozretní pri plánovaní a realizácii každého zásahu v lese, aby nedošlo ku kolíziám s jeho návštevníkmi. Vo vzťahu k verejnosti venujú osobitnú pozornosť lesoparku V skvalitňovaní jeho prevádzkovania im pomáhajú aj kritérií certifikácie PEFC, zamerané práve na túto oblasť. Budujú lavičky, odpadkové koše, detské ihrisko, prístrešky a oddychové zóny.

Odborníci hodnotia hospodárenie v Mestských lesoch Starej Ľubovne ako vzorové. Po všetkých stránkach. A certifikát PEFC toto hodnotenie iba potvrdzuje.

Autor: (ZMOS, Článok bol publikovaný v časopise LES & Letokruhy)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
Medzi najväčšie výzvy životného prostredia patria odpady, ovzdušie a lesy
Medzi najväčšie výzvy životného prostredia na Slovensku patria nakladanie s odpadom, kvalita ovzdušia a lesy. Ukázala to štúdia Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), ktorá mala identifikovať oblasti, v ktorých SR najviac zaostáva za krajinami OECD.
viac
04.03.2019
Mestské lesy navrhujú rozdeliť do troch zón
Mestské lesy v Bratislave navrhujú rozdeliť do troch zón. Má ísť o zónu intenzívnej rekreácie, zónu rekreácie, ochrany prírody i lesného hospodárstva a zónu pokoja a ochrany prírody i rekreácie.
viac
11.10.2019
Enviromestom chce byť stále, nielen počas súťaže
Mesto pod Urpínom zvíťazilo v druhom ročníku tohtoročnej súťaže Enviromesto v kategórii Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia v Banskej Bystrici.
viac
12.04.2021
Potrebná zmena legislatívy na ochranu nerastného bohatstva
Kontrolná autorita zrealizovala kontrolu výberu tematického zamerania súvisiaceho s ochranou nerastného bohatstva SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %