Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.10.2020 07:35

Vzácna listina nájdená v múre synagógy získala vynovenú podobu


Vynovená synagóga v Leviciach.


Historicky významný dokument pre mesto Levice, objavený v múre synagógy počas jej rekonštrukcie, získal vynovenú podobu. Rozpadnutej listine vdýchol nový život po mesiacoch náročnej práce reštaurátor Štefan Kocka.


„Špeciálna kazeta, v ktorej bola listina dodaná, zaručuje dokumentu optimálne podmienky, aby nedošlo k ďalším poškodeniam vplyvom slnka či vlhkosti,“ informovalo vedenie mesta.      

Listinu vložili do múru synagógy 24. apríla 1883 pri položení základného kameňa uloženú v lekárnickej dóze. Unikátny originálny dokument potvrdzujúci začiatok výstavby synagógy našli stavební robotníci pri vykonávaní rekonštrukčných prác v marci 2011. „Stavbári čistili 15. marca spodnú časť synagógy. Pri týchto prácach zbadali fľašu, ktorú odovzdali majstrovi. Po jej otvorení sme v dóze našli listinu, ktorá tam bola vložená pri položení základného kameňa výstavby synagógy. Bola v značne poškodenom stave,“ potvrdila krátko po objavení listiny archeologička Tekovského múzea v Leviciach Margaréta Pölhös. Jedna kópia dokumentu zostane podľa jej slov zamurovaná na pôvodnom mieste nálezu.      

V sklenenej lekárnickej dóze boli spolu s listinou vložené dve mince. „Vložili tam desaťgrajciarnik a hodnotnú mincu, Franca Jozefa, 22-karátové zlato. Ale ani tieto dve mince nie sú také vzácne, ako samotná listina,“ skonštatovala Pölhös. Text dokumentu v maďarskom jazyku je písaný rukou. Listinu podpísali vtedajší najvyšší rabín v Leviciach, primátor, riaditelia škôl a zástupcovia cirkevných obcí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
01.08.2020
Štúrov park bude priehľadnejší a čistejší, pribudne aj nová aleja stromov
Po rekonštrukcii bude okolie parku v centre Zvolena vzhľadovo zjednotené so zvyškom námestia, dobudujú aj cyklistický chodník od Kostola sv. Alžbety k obchodnému centru Europa.
viac
02.06.2021
Za takmer 900 000 eur obnovia neologickú synagógu v Trenčíne
Židovská náboženská obec v Trenčíne zrekonštruuje z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu neologickú synagógu v Trenčíne.
viac
17.02.2022
Senecká synagóga je tesne pred dokončením
Rekonštrukcia synagógy v Senci, ktorú realizuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), sa blíži do finálnej etapy. Po dokončení ožije kultúrou, pripomenie minulosť židovskej komunity a uchová aj vzácny rituálny kúpeľ mikve či murovanú pec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %