Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.01.2023 02:25

Výzvou v tomto roku bude aj dokončenie zonácií v národných parkoch


Na archívnej snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj. Snímka zdroj: (tasr).


Výzvou v tomto roku bude podľa dočasne povereného ministra životného prostredia SR Jána Budaja aj dokončenie zonácií vo zvyšných národných parkoch.


Plánuje sa aj prechod odborov starostlivosti o životné prostredie na okresných úradoch spod Ministerstva vnútra SR do kompetencie envirorezortu. Povedal to v rozhovore.

V roku 2023 chcú podľa neho nielen pokračovať v už začatých aktivitách, ale plánujú aj viaceré zásadné zmeny. "Budeme pokračovať v investíciách z Plánu obnovy a odolnosti SR, ktoré budú mať pozitívny vplyv najmä na dekarbonizáciu priemyslu a modernizáciu rodinných domov," doplnil.

Zároveň plánujú podľa neho napríklad prijať dva návrhy zákona k ochrane ovzdušia a desať vyhlášok k nim s účinnosťou v júli 2023. Takisto chcú aj novú Stratégiu na zlepšenie kvality ovzdušia či dotiahnuť prijatie prvého zákona o zmene klímy a návrhu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.

Za minulý rok zhodnotil niekoľko krokov, ktoré prispeli k ochrane prírody. "Spustili sme zálohovanie jednorazových nápojových obalov, podporu pre energetickú obnovu rodinných domov," uviedol ako príklad Budaj. Tiež pripravili zmeny pre jednoduchšie a efektívnejšie čerpanie peňazí z Environmentálneho fondu, reformu nakladania so stavebným odpadom či výzvy pre rozvojové projekty v národných parkoch Muránska planina a Poloniny.

"Zaviedli sme novelu geologického zákona, ktorý ukončil možnosť zatajovať informácie o environmentálnych hrozbách aj povinnosť štátnych orgánov využívať pri stavebných zákazkách zelené verejné obstarávanie," doplnil. Priblížil, že národné parky na Slovensku nadobudli vlastnú právnu subjektivitu a tiež dosiahli lepšiu ochranu biotopov hlucháňa hôrneho.

"Samozrejme, ešte ani zďaleka nemôžeme hovoriť, že je všetko ideálne," podotkol. Iné predstavy napríklad mal o zavedení mechanicko-biologickej úpravy odpadu, ktorú pre nedostatočnú pripravenosť niektorých samospráv museli posunúť na rok 2024. Tiež sa predlžuje aj uvedenie informačného systému odpadového hospodárstva do plnej prevádzky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
25.05.2021
Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
viac
02.01.2023
J. Budaj: Zálohovanie nápojových obalov sa neustále vyvíja
Zálohovanie nápojových obalov sa neustále vyvíja. Správca zálohového systému priebežne vylaďuje procesy, aby systém fungoval pre zákazníka pohodlne, motivačne a bez problémov.
viac
16.01.2023
J. Budaj: V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov
Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. V TASR TV to deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %