Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.07.2016 01:56

Vyznáte sa v recyklačných symboloch na obaloch? Papier, sklo a iný materiál


Symboly na obaloch nám vedia o mnohom napovedať. Snímka zdroj: (shutterstock.com).


V druhej časti článku o recyklačných symboloch sa zameriame na ostatné materiály, z ktorých sa obaly vyrábajú, a to napríklad na papier, sklo či kovy. Vyznáte sa v označeniach na obaloch produktov? Prinášame vám prehľad tých najčastejších symbolov, s ktorými sa môžete na obaloch stretnúť.


Význam symbolov na obaloch je pomerne dôležitý. Prostredníctvom nich vieme z obalu vyčítať nasledovné informácie:

 - Z akého materiálu je konkrétny obal vyrobený

- Akým spôsobom je možné nakladať s obalom/odpadom

- Či je možné obal opätovne použiť

- Či ide o zálohovaný obal (napríklad v prípade sklenených fliaš)

Tieto informácie, respektíve symbol obsiahnutý na danom výrobku, nájdeme zvyčajne na zadnej strane obalu. Materiály, z ktorých sú jednotlivé obaly vyrobené, môžu byť kombinované. Tieto obaly sa často označujú pod skratkou VKM (viacvrstvové kombinované materiály). Medzi VKM zaraďujeme napríklad krabice z džúsov či mlieka. Hlavnou zložkou takýchto obalov je najčastejšie papier (označenie PAP), vrstva hliníka (označenie ALU) a polyetylénu (označenie PE). Materiál prechádza v rámci výroby aseptickým ošetrením, vďaka čomu je možné uchovávať nápoje a potraviny v obaloch po dlhú dobu. Zhruba 70 % – 80 % obalu tvorí kartón, 20 % obalu tvorí polyetylén. Polyetylén je nepriepustný nielen pre vodu, ale aj pre rôzne mikroorganizmy. Zvyšných 5 % tvorí hliník, ktorý chráni nápoje či potraviny pred svetlom, kyslíkom a baktériami.

 

Aké symboly môžeme na obaloch výrobkov nájsť a čo znamenajú?

 

Vo všeobecnosti sú pre kovový odpad stanovené zberné nádoby červenej farby, do ktorých patria okrem plechoviek od nápojov aj kovové výrobky a súčiastky, kovové obaly a alobal. „Farba zbernej nádoby na nápojový kartón sa môže v jednotlivých obciach líšiť a závisí od systému zberu v obci. Kam to triediť nájdu občania na informáciách alebo nálepkách na kontajneroch,“ uviedla Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI - PAK.” Takáto situácia je aj v našom hlavnom meste, v ktorom sa hliníkové plechovky od nápojov umiestňujú do žltých kontajnerov.

 

 

 

Autor: (sz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2016
Vyznáte sa v symboloch na plastových obaloch?
Každá fľaša či iný plastový produkt je označený istým symbolom. Vyznáte sa v nich a viete, čo daný symbol na fľaši znamená?
viac
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
18.11.2016
Vyznáte sa v symboloch na obaloch? Pomôžu vám v správnom triedení odpadu
Na kontajneroch na triedený zber býva označené, čo máte do nich vhadzovať. Napriek tomu ľuďom nie je vždy jasné, čo do nich patrí. Nápomocné môžu byť práve symboly označené na produktoch. Na to, ako správne triediť podľa značiek na produktoch sme sa spýtali odborníkov z OZV ENVI - PAK.
viac
29.11.2016
Prvý slovenský obchodík bez odpadov má rok
Pred rokom začal mladý manželský pár v dedinke Stožok pri Detve s predajom potravín cez internet.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %