Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.01.2023 08:25

Vyzbierané vianočné stromy od obyvateľov zhodnotia na kompost


Ilustračná snímka.


Použité živé vianočné stromčeky budú spred bytových domov v Dolnom Kubíne odvážať do konca januára. Obyvatelia ich môžu vyložiť ku hnedým nádobám určeným na zber bioodpadu. Vyzbierané stromy spracujú a zhodnotia na kompost. Informoval o tom primátor mesta Ján Prílepok.


"Stromčeky budú smerovať do kompostárne, kde sa premenia na živiny pre pôdu. Nakoniec sa vrátia späť do prírody," priblížil Prílepok s tým, že strom treba zbaviť všetkých ozdôb, girlánd, svetielok a sladkostí. V prípade, že si odvoz na zberný dvor chcú obyvatelia zabezpečiť sami, môžu tak urobiť počas otváracích hodín.

Radnica vianočné stromy likvidovať nemusí, pretože všetky celoročne rastú v meste. V Dolnom Kubíne každoročne ozdobia deväť živých stromčekov v centre aj v rôznych ďalších častiach mesta. "Naším zámerom je, aby pre vianočnú výzdobu nemusel byť vypílený žiadny strom. Okrem toho tým výrazne šetríme finančné prostriedky. K príprave vianočných stromov pristupujeme systematicky, snažíme sa, aby boli na vhodnom mieste, centrálne umiestnené na sídlisku, dostupné verejnému osvetleniu aj technike," vysvetlil primátor.

V uplynulom období vysadili dva nové stromy na sídlisku Banisko. Pôvodný vianočný strom bol podľa slov primátora už prerastený a nevhodný. Nové stromčeky zasadili tak, aby v budúcnosti mohli prebrať úlohu po ich predchodcovi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2017
V Dolnom Kubíne sa bude bežkovať prakticky v centre
Počas zimnej sezóny budú športovým nadšencom v jednotlivých oblastiach Oravy k dispozícii desiatky kilometrov tratí, v Dolnom Kubíne čoskoro pribudne bežkárska stopa len pár stoviek metrov od Hviezdoslavovho námestia.
viac
12.12.2018
Centrálne námestie žije sviatočnou atmosférou, začali sa vianočné trhy
Centrálne námestie v najväčšom oravskom meste, Dolnom Kubíne, v týchto dňoch ožíva atmosférou blížiacich sa Vianoc. Priniesli ju tradičné trhy, ktoré domácich i návštevníkov lákajú na voňavé dobroty, produkty z dielní domácich majstrov remeselníkov či vianočný kultúrny program.
viac
12.12.2019
Dolnokubínske vianočné trhy sa tento rok nesú v znamení tradícií
Prezentáciu vianočných zvykov a tradícií dolnej Oravy sľubuje program vianočných trhov, ktoré sa začali v stredu v Dolnom Kubíne. Návštevníci tiež majú k dispozícii 26 stánkov s vianočným tovarom a občerstvením. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskeho mestského úradu.
viac
20.01.2023
Ako končia stromčeky po Vianociach? Niektoré v komposte, iné ako potrava
Po Vianociach má viacero z nás doma nové oblečenie, hračky, novú elektroniku a určite aj množstvo krabíc či papiera, v ktorých boli všetky tieto veci zabalené. A mnohým ostal aj vianočný stromček, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou týchto sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %