Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
13.04.2024 09:55

Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia


Snímka zdroj: mesto Brezno


Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.


Nová kompostáreň s modernými technológiami má ročne spracovať 3500 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Breznu to umožní lepšie separovať a spracovať tento odpad na ďalej využiteľný kompost pre potreby obyvateľov i mesta.         

"Novovybudovanou kompostárňou zvýšime a zmeníme systém separácie odpadov. Vďaka tomu sa zníži percento biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu, ktorý sa skládkuje a likviduje na miestnej skládke, čím sa mestu znížia poplatky za jeho uloženie. Ušetrené financie následne pokryjú navýšenie cien za prepravu odpadu," konštatoval primátor Tomáš Abel.

Lokalita, kde budujú kompostáreň, je v územnom pláne Brezna určená na funkciu priemyselnej výroby a je dostatočne vzdialená od najbližšej obytnej zóny. V rámci výstavby vlani vyčistili priestory a v teréne osadili stavbu, z betónu odliali steny kompostovacej haly a hygienizačných boxov. Na rad prišlo zastrešenie haly, vytvorenie štrkového podložia, osádzajú sa podzemné nádrže na činnosť technológie.         

"Pod odborným vedením dodávateľa technológie realizačná firma osadí a odskúša celú technológiu spracovania kompostu, vybudujeme spevnenú plochu, na ktorej budeme vytvárať zakládky k dozrievaniu kompostu a ostatné objekty potrebné pre činnosť kompostárne," uviedol vedúci investičného odboru magistrátu Ivan Kamenský.         

Podľa neho najväčšie zdržanie prác spôsobilo daždivé počasie v predchádzajúcich mesiacoch. "Obyvateľom v tejto lokalite sa ospravedlňujeme za nepríjemnosti súvisiace s výstavbou, často bola cesta rozjazdená, rozbahnená a ťažko prejazdná," dodal Kamenský.         

Na výstavbu kompostárne ako aj na stroje a technológiu získalo mesto od ministerstva životného prostredia nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 2,4 milióna eur, povinné päťpercentné spolufinancovanie predstavovalo zhruba 125.000 eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2020
Brezno plánuje modernú kompostáreň, poslanci projekt schválili
Snahou breznianskeho magistrátu je mať modernú kompostáreň s novou technológiou a strojovým vybavením, ktorá by dokázala ročne spracovať minimálne 3500 ton odpadu. Horehronskú metropolu do toho tlačí legislatíva. Informoval o tom v sobotu (15. 2.) na sociálnej sieti primátor mesta Brezno Tomáš Abel.
viac
17.06.2020
Výstavba nových mestských jaslí má stáť vyše 730 000 eur
Nové detské jasle vo vlastníctve mesta by mali na najväčšom breznianskom sídlisku Mazorníkovo, kde podľa aktuálnych údajov žije približne tretina všetkých detí do troch rokov, začať stavať už v najbližších mesiacoch.
viac
12.01.2022
Bánovce nad Bebravou vybudujú kompostáreň na biologický odpad
Mesto Bánovce nad Bebravou vybuduje kompostáreň na spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO). Investíciu v hodnote viac ako 1,1 milióna eur bude financovať z fondov Európskej únie. Informovala o tom na sociálnej sieti primátorka Rudolfa Novotná.
viac
07.11.2022
Brezno buduje modernú kompostáreň, dôkladnou separáciou odpadu ušetrí
Mesto Brezno buduje modernú kompostáreň, ktorej výstavba by podľa plánov mala byť ukončená v druhej polovici budúceho roka. Stavenisko za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou už odovzdalo zhotoviteľovi, stavebnej firme zo Žiliny. Samospráva o tom informovala na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %