Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.03.2020 04:20

Výstava Prvý dotyk so slobodou je stále dostupná - virtuálne


Snímka zdroj: (vkjb.sk).


Ako informovala krajská knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach, zaznamenala mimoriadnu návštevnosť výstavy, a práve preto si ju verejnosť môže pozrieť aj v súčasnosti, a to vo forme virtuálnej prehliadky.


Nežnej revolúcii a udalostiam spred 30 rokov bola venovaná výstava Prvý dotyk so slobodou, ktorá sa konala od novembra 2019 do konca januára tohto roka vo Verejnej knižnici Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach.

Výstavu videlo 2200 návštevníkov, z toho 1400 žiakov a študentov z 22 krajských stredných škôl. Išlo o súčasť desiatok podujatí, ktoré kraj pripravil k 30. výročiu. „Cez výstavu sme chceli najmä študentov oboznámiť o najdôležitejších udalostiach z novembra '89, diskutovať mohli o rôznych formách extrémizmu aj o tom, že sloboda nie je zadarmo. Tí, ktorí si ju nestihli pozrieť osobne, tak majú možnosť urobiť aj z pohodlia domova prostredníctvom virtuálnej prehliadky. Odkaz novembrových udalostí teda môžeme šíriť počas celého roka,” uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Prehliadku je možné spustiť na počítači s odborným výkladom lektora vďaka audio sprievodcovi. Dostupná je na stránke VKJB cez link http://www.nezna.3-d.sk/.

Na výstave vďaka návštevníkom postupne pribúdali nové diela. Takto získala napríklad fotografie z masových protestov vo Východoslovenských železiarňach, ktoré sa stali súčasťou fondu regionálneho oddelenia knižnice. Patrí k nim tiež transparent s textom "Výtvarníci za slobodu", ktorý v novembri 1989 pripravili košickí umelci vo Východoslovenskej galérii a následne ho niesli počas protestov po vtedajšej Leninovej, dnes Hlavnej, ulici. Súčasťou ponuky boli aj dovtedy nepublikované zábery z masových protestov spred 30 rokov, ktoré knižnica získala od reportérov Veroniky Januškovej a Milana Kapustu. Výstava pútala aj netradičným spracovaním s komiksovými a interaktívnymi prvkami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
14.07.2021
Magistrát mesta Košice zaviedol elektronický vyvolávací systém
Obyvatelia mesta Košice môžu od utorka pri vybavovaní agendy na pracoviskách prvého kontaktu na magistráte využívať elektronický vyvolávací systém.
viac
15.09.2021
Biela noc pozýva na 17-dňovú prechádzku mestom, predstaví najmä domácu scénu
Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc tento rok v Bratislave pozýva na prechádzku mestom. Väčšinu diel, najmä domácich autorov, predstaví v exteriéri a potrvá až 17 dní, a to od piatka 17. septembra do 3. októbra.
viac
15.04.2024
Letisko Košice oslavuje 100 rokov od prvého komerčného letu
Letisko Košice oslavuje 100 rokov od prvého komerčného letu do východoslovenskej metropoly. Súčasťou osláv bol štvrtkový špeciálny let Českých aerolínií z Prahy do Košíc a späť. Pri príležitosti výročia letisko podpísalo tiež zmluvu o spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %