Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.07.2017 10:31

Výsledkom rokovaní je všeobecný kompromis na platoch


Ilustračná snímka (st)


Liptovský Mikuláš – 20. júla 2017 – V Liptovskom Mikuláši mimoriadne rokovala Rada Združenia miest a obcí Slovenska. Kľúčovým bodom rokovania bola navrhovaná úprava platov v regionálnom školstve.


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR predložilo koncom júna vláde SR návrh nariadenia vlády SR, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 366/2016 Z. z., ktorým sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Predmetom nariadenia je zvýšenie platových taríf pre pedagogických a odborných zamestnancov vo vysokých školách a v regionálnom školstve a to o 6% s účinnosťou od 1.septembra 2017. Nakoľko materiál nebol prerokovaný vládou SR z dôvodu neexistencie dohody medzi sociálnymi partnermi na mimoriadnom rokovaní Rada ZMOS prerokovala nový kompromisný návrh riešenia tohto problému, namiesto doposiaľ požadovaných dvoch navýšení platov k 1. 9. 2017 a k 1. 1. 2018 vždy o 6% na  jedno navýšenie platov k 1. 9. 2017.

Združenie miest a obcí Slovenska dlhodobo deklaruje, že regionálne školstvo patrí medzi priority miestnej územnej samosprávy, Rada ZMOS na dnešnom rokovaní po rozsiahlej vecnej diskusii súhlasila s predloženým návrhom na zvýšenie tarifných platov pre pedagogickým a odborným zamestnancom škôl a školských zariadení oproti doposiaľ požadovanému dvojitému navýšeniu platov od 1. septembra 2017 a 1. januára 2018 o 6% na jedno navýšenie o spomínaných 6 % od 1. septembra 2017 a rovnako vždy od 1. septembra v nasledujúci dvoch rokoch.

„Pre nás zostáva dôležité to, že k zvyšovaniu platov v regionálnom školstve by malo dochádzať iba raz ročne, čo presadzujme od začiatku vzniku tejto požiadavky. Zo strany ZMOS sme vyslali signál o spoločenskej zodpovednosti. Mestá a obce zároveň dôrazne požadujú realizovať reformné zmeny v systéme vzdelávania a výchovy v oblasti školstva. Súčasne upozorňujú aj na potrebu úpravy platov ostatných zamestnancov vo verejnej správe“, hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora.

Ďalšou témou rokovania bola informácia o rokovaní a odporúčaniach Rady solidarity a rozvoja so zameraním na témy Sociálna dimenzia EÚ - silný nástroj pre spoluprácu v rámci jadra EÚ a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku. Rada ZMOS zobrala informáciu na vedomie a odporúčala odborným sekciám ZMOS v rámci svojej odbornej činnosti zohľadňovať dokumenty a odporúčania Rady solidarity a rozvoja SR.

Členovia Rady ZMOS boli tiež informovaní o príprave výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu zvýšenia ochrany pred požiarmi z rozpočtovej kapitoly Ministerstva vnútra SR. Túto informáciu zobrali členovia rady na vedomie. Ďalším bodom rokovania bol návrh na zmenu regulácie cien nájomného v bytoch postavených pred rokom 2001. Aj tento informatívny materiál bol členmi rady zobratý na vedomie.  

Rokovanie Rady Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutočnilo vo štvrtok 20. júla 2017 v malej zasadačke Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.           

                                                                                                                           

                                                                                                                              

 

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Z 10. rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal v poradí 10. rokovanie Rady ZMOS. Uskutočnilo sa 7. a 8. februára 2017 v Kongresovej miestnosti hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.
viac
09.07.2017
Povedali po 12. zasadaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska
Z tlačovej konferencie po 12. zasadaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré sa konalo v dňoch 27. a 28 júna t. r. v kongresovej sále hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.
viac
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %