Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.07.2017 10:12

Povedali po 12. zasadaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska


Zľava Michal Sýkora, predseda ZMOS, Jozef Turčány, výkonný podpredseda ZMOS a Štefan Bieľak, podpredseda ZMOS. Snímka (st).


Z tlačovej konferencie po 12. zasadaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré sa konalo v dňoch 27. a 28 júna t. r. v kongresovej sále hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.


Michal Sýkora, predseda ZMOS: Ťažiskovým bodom rokovania Rady ZMOS bolo zhodnotenie 28. snemu ZMOS, jeho organizačného a technického zabezpečenia, priebehu a výsledkov. Aj keď ide o takzvané rutinné záležitosti, sme radi, že priebeh a výsledky snemu boli jeho účastníkmi – delegátmi hodnotené veľmi vysoko hodnotené a dostalo sa mu ocenenia ako jednému z najlepšie pripravených snemov združenia. Poďakovanie za to patrí všetkým, ktorí sa na jeho príprave a priebehu podieľali a v prvom rade Kancelárii ZMOS a jej riaditeľke Anne Labátovej.

Prvého dňa zasadania Rady ZMOS sa zúčastnil pán Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy a témou nášho spoločného rokovania bola problematika týkajúca sa zvyšovania tarifných platov pedagogických, odborných zamestnancov s účinnosťou od 1. 9. 2017. Dostal priestor na svoje vystúpenie a mal možnosť vypočuť si názory členov Rady ZMOS. V korektnej atmosfére sme diskutovali o postojoch odborového zväzu i o našich postojoch k tomuto problému a dohodli sme sa aj o budúcej vzájomnej obojstrannej spolupráci.

K významnejšiemu posunu v riešení tejto témy však nedošlo. Naše stanovisko je všeobecne známe. Zdôvodnili sme ho na základe analýzy a podopreli konkrétnymi číslami. Rétorika požiadaviek na zvyšovanie tarifných platov pedagogických, odborných zamestnancov s účinnosťou od 1. 9. 2017 zo strany odborov sa nezmenila. Nezmenili sa ani žiadne skutočnosti, ktoré by nás viedli k zmene nášho stanoviska. Nedostali sme žiadne iné – nové – návrhy alebo riešenia a my nemáme dôvod meniť svoje stanovisko. Rada ZMOS rozhodla o tomto stanovisku a len Rada ZMOS ho môže zmeniť. To však neznamená, že problém nevnímame alebo že sa ním nechceme zaoberať. Chceme, ale  požadujeme systémové zmeny, ktoré nás posunú dopredu.

Stretávame sa aj s otázkou, že keď mestá a obce neraz hospodária s prebytkami, prečo sa bránia týmto návrhom. Odpoveď je jednoznačná. Prebytky rozpočtov miest a obcí môžu byť použité až v budúcom roku a len a iba na kapitálové investičné výdavky. Sú to prostriedky určené na rozvoj a nemôžu byť použité na mzdy. Keby sa tak stalo, bolo by to v rozpore zo zákonom.

Musíme si uvedomiť - doplnil Štefan Bieľak, podpredseda ZMOS, - že keby došlo k zvýšeniu tarifných platov pedagogických, odborných zamestnancov s účinnosťou od 1. 9. 2017 z rozpočtov miest a obcí, tieto prostriedky by  v rozpočtoch samospráv chýbali. Výnos príjmov na tento rok je v rozpočtoch plánovaný, je na niečo určený a muselo by prísť k nejakým škrtom. Inými slovami poslanci mestských a obecných zastupiteľstiev by museli rozhodovať o tom, ktoré výdavky v rámci bežných príjmov a bežných výdavkov vyškrtnú. Uprostred rozpočtového roka takýto zásah do rozpočtov miest a obcí pokladáme za neprijateľný. Celkom iná situácia je však v čase tvorby rozpočtu. Samosprávy si dokážu - aj za cenu krátenia výdavkov v určitej oblasti – poradiť s týmto zvýšením.

A ešte chcem pripomenúť: Celý tento problém, aj keď sa to tak často objavuje v médiách, nie je len otázkou súhlasu primátorov či starostov. O rozpočtoch miest a obcí rozhodujú mestské a obecné zastupiteľstvá. Je vážnou otázkou, či ich primátor alebo starosta dokáže presvedčiť o potrebe takýchto škrtov a zmene priorít.

Michal Sýkora: Okrem školstva nosnou témou 12. rokovania Rady ZMOS boli aj otázky súčinnosti samospráv s Policajným zborom SR v rámci prevencie kriminality a spolupráce pri udržiavaní verejného poriadku. Zúčastnil sa na ňom viceprezident policajného zboru generál Ľubomír Ábel. Prediskutovali sme rôzne otázky súvisiace s našou vzájomnou spoluprácou najmä pri udržiavaní verejného poriadku. Spoločne sme dospeli k záveru, že pri riešení konkrétnych prípadov narážame aj na súčasnú legislatívu, ktorá by sa mala, podľa nášho názoru, viac priblížiť konkrétnej praxi.

Prerokovali sme aj návrhy na novely zákonov o miestnych daniach, odpadoch, sociálnych službách a ďalších. Posudzovali sme ich dosah na konkrétnu prax a posudzovali sme ich aj z hľadiska finančného dosahu na naše príjmy.

Jozef Turčány, výkonný podpredseda ZMOS: Napríklad v súvislosti s novelou zákona o miestnych daniach sme prijali stanovisko, aby v rámci zdaňovania zastavanej plochy zostal zachovaný súčasný stav. Pohľad na tento problém je rôzny aj z hľadiska regiónov a veľkosti sídiel. Napríklad, väčšie mestá sa prikláňajú k navrhovanej úprave, prevládol však názor zachovať súčasné znenie.

Michal Sýkora: Zaoberali sme sa aj otázkami dane z ubytovania. Aj tu prevládol názor, že daňovníkom by mal zostať návštevník ubytovacieho zariadenia a nie jeho vlastník alebo nájomca. Súčasný výber dane v tejto oblasti pokladáme za vyhovujúci a transparentný. Keby sa filozofia zákona zmenila v tom, že daňovníkom nebude návštevník, ale hotel či iné ubytovacie zariadenie, obávame sa komplikácií najmä v oblasti transparentnosti a sme presvedčení, že by to bol krok späť. Paralelu vidíme aj v niekdajších poplatkoch z tabakových výrobkov, ktorých sme sa ťažko domáhali a nechceme, aby sa podobná situácia opakovala.

Zaoberali sme sa aj otázkou centier integrovanej zdravotníckej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva predložilo plán, kde by takéto centrá mali byť zriadené, vyšším územným celkom. Tie ho v spolupráci s dotknutými mestami a obcami prerokovávajú a dávajú k nemu stanovisko. Skúsenosti z praxe ukazujú, že pôvodný návrh ministerstva zdravotníctva bude podstatne upravený. Oceňujeme pozitívny prístup ministerstva k týmto otázkam a jeho snahu rešpektovať návrhy samospráv.

Štefan Bieľak: - Pre nás je však dôležitá aj otázka, ako tieto centrá budú fungovať, ako budú financované, aká bude zodpovednosť miest a obcí a aké úlohy im z toho vyplynú. Tieto otázky však ešte nie sú jasne definované. Materiál, ktorý pripravuje ministerstvo zdravotníctva o tom, ako sa majú tieto centrá zriaďovať, ako by mali fungovať a ako by mali byť prevádzkované bude predložený ZMOS na vyjadrenie.

Je to otvorená a veľmi vážna téma. Kompetenčne nám síce nepatrí, pretože obce a mestá zdravotnícku starostlivosť negarantujú. Je to kompetencia vyšších územných celkov a ministerstva zdravotníctva. Jej dosah však bude jednoznačne citeľný v našich mestách a obciach. Očakávame, že v septembri bude v rámci operačného programu vyhlásená výzva na zriaďovanie týchto centier.

Obecné noviny č. 27-28/2017

(Krátené)

 

Autor: Zaznamenal.: (st)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2017
Výsledkom rokovaní je všeobecný kompromis na platoch
Liptovský Mikuláš – 20. júla 2017 – V Liptovskom Mikuláši mimoriadne rokovala Rada Združenia miest a obcí Slovenska. Kľúčovým bodom rokovania bola navrhovaná úprava platov v regionálnom školstve.
viac
09.10.2023
Online zasadnutie Rady ZMOS sa venovalo odpadom, eurofondom a školstvu
V poradí ôsme online zasadnutie Rady ZMOS sa venovalo aktuálnej problematike mechanicko-biologickej úprave odpadu, eurofondom a problematike sociálnych vecí.
viac
21.10.2023
Zasadala novozriadená Sekcia historických miest a UNESCO Rady ZMOS
Zasadala novozriadená Sekcia historických miest a UNESCO Rady ZMOS pod vedením primátora Spišského Podhradia Michala Kapustu. Zasadnutie sa konalo v stredu 18. októbra 2023 online formou. Predmetom bolo tematické zameranie činnosti sekcie na nadchádzajúce obdobie.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %