Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.02.2023 10:35

Vyseparovaný kuchynský odpad býva často znečistený, musí sa dotrieďovať


Ilustračná snímka.


Obyvatelia Levíc v priebehu minulého roka vytriedili takmer 1500 ton biologicky rozložiteľného odpadu zo svojich kuchýň. Ako však upozornila radnica, ďalšiemu zhodnoteniu tohto odpadu často bráni nedisciplinovanosť ľudí.


Mesto zváža vyzbieraný biologický odpad do kompostárne na ďalšie zhodnocovanie, časť z neho končí v bioplynových staniciach. "Pri návšteve levickej kompostárne sme však videli množstvo predmetov, ktoré do kuchynského bioodpadu v žiadnom prípade nepatria. Nachádzajú sa v ňom plastové vrecká, igelitové tašky, sklenené a plastové fľaše. Takto znečistený kuchynský odpad nie je vhodný na ďalšie zhodnotenie a je potrebné ho manuálne triediť," upozornila radnica.

Mesto začalo zbierať kuchynský odpad v roku 2021, keď radnica do rodinných domov a na sídliská rozdistribuovala takmer 3000 kusov nádob s objemom 120 a 240 litrov a približne 4000 vedierok. Podľa radnice sa vďaka triedeniu a separácii postupne darí znižovať množstvo odpadu, ktorý sa vyváža na skládku. Mestský úrad preto v rámci osvety pravidelne zverejňuje informácie o tom, čo do kuchynského odpadu patrí a čo nie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
26.01.2021
Mesto Martin začne od februára zbierať kuchynský odpad z domácností
Mesto Martin začne vo februári so zberom kuchynského odpadu z domácností. Podľa primátora Jána Danka budú odpad v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážať na skládku mimo mesta.
viac
30.05.2022
V Nitre sa za necelý rok vyzbierali stovky ton bioodpadu
V Nitre sa za necelý rok vyzbieralo takmer 600 ton kuchynského odpadu. Zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) bol v meste spustený v júli 2021.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %