Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
25.10.2018 06:30

Výročie vzniku Československa si pripomenú aj bytovým festivalom


Ilustračná snímka - plagát


Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa sa uskutoční 2. ročník bytového festivalu Cez prah / Přes práh, ktorý organizujú združenia literarnyklub.sk, Kapitál a Foajé.


V nedeľu 28.10.2018 tak budete mať jedinečnú možnosť zaspomínať si na prvorepublikové časy priamo v štyroch bratislavských bytoch v Starom meste. Jeden z organizátorov, František Malík, dopĺňa: “Vlani sme si chceli pripomenúť fenomén undergroundovej bytovej kultúry, ktorá fungovala v opozícii proti ideológiou zaťaženej oficiálnej kultúre v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia. Koncept „otvoreného“ bytu však existuje aj dnes. Keďže sa podujatie minulý rok stretlo s pozitívnou odozvou, rozhodli sme sa zorganizovať ho znovu. Oslovili sme viacero majiteľov domov, ktoré pamätajú prvú Československú republiku a spoločne sme pripravili sériu tématických podujatí. Návštevníci budú môcť prekročiť prahy šytroch bytov a v komornej atmosfére si vypočuť vážnu hudbu, či diskusiu s historikmi, pozrieť film, dozvedieť sa o živote za prvej republiky od pamätníkov, ale aj zatancovať si na staré šlágre.”

Celkovo zahŕňa nedeľný program až 12 podujatí v čase od 16:00 do 22:00. Napríklad spisovateľ Michal Hvorecký sa pozhovára s historikmi Bohumilou Ferenčuhovou a Matejom Hanulom o vzniku Československa a taktiež s pamätníkmi Evou Mosnákovou a Ottom Šimkom o živote pred nástupom nacizmu. Herečka Ingrid Timková prečíta úryvky z diel prvých slovenských spisovateliek Terézie Vansovej a Hany Gregorovej. Mladé hudobníčky zas zahrajú skladby z medzivojnového obdobia od Bélu Bartóka, Leoša Janáčka, Bohuslava Martinů a Eugena Suchoňa. O tom, ako sa za posledných 100 rokov zmenil bulvár Štefánikova príde porozprávať spisovateľka Jana Beňová.

K videniu bude aj prvý diel zo série České století, v ktorom Martin Huba stvárnil prezidenta Masaryka. Na záver podujatia zahrajú Gramophon Brothers, ktorí sa špecializujú na šelakové platne a energiou nabité swingové a jazzové tóny, evokujúce krásu časov minulých. Podujatie Cez prah / Přes práh je súčasťou série multižánrových podujatí Czecho Mecho, ktoré prepájajú české a slovenské témy, umelcov, či kultúrne projekty a miesta. 

Z verejných zdrojov ho podporil hlavný partner Fond na podporu umenia, ďalšími partnermi projektu sú České centrum, Bratislavský samosprávny kraj a združenie Aspekt. Viac informácií a podrobný program nájdete na www.literarnyklub.sk.

Autor: (ts-literarnyklub)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
12. ročník Festivalu frankovky sa uskutoční už tento víkend
Festival frankovky je jedným z podujatí bratislavskej samosprávy, ktorým sa snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície tohto regiónu. Uskutoční sa v dňoch 24. - 26. júna 2016 na Primaciálnom námestí v Bratislave.
viac
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
13.04.2017
Už o týždeň sa začne 12. ročník festivalu [fjúžn]
Od 21. do 28. apríla 2017 organizuje Nadácia Milana Šimečku už 12. ročník festivalu [fjúžn]. Ide o najväčšie kultúrne podujatie zamerané na cudzincov a migrantov u nás.
viac
22.06.2017
Urban Art ovládne Bratislavu!
Už túto sobotu sa v Bratislave na 16 pódiách predstaví 40 umeleckých vystúpení a 14 neziskových organizácií. Nuda v Bratislave sa teda skončí už o necelé dva dni presne o 11:45 hod., kedy sa na Hlavnom námestí oficiálne začne prvý Urban Art Festival.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %