Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.09.2021 08:45

Výhrady rozpočtovej rady k štátnym nájomným bytom


Ilustračná snímka, zdroj: Mesto Sabinov


V posledných dvoch týždňoch rezonuje v spoločnosti téma výstavby štátnych nájomných bytov.


V tejto súvislosti vypracovala Radu pre rozpočtovú zodpovednosť  analýzu dopadov na verejné financie k návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania, ktorý bol predložený do NR SR.

Podľa názoru RRZ je predložený zákon príliš všeobecne formulovaný a negarantuje optimálne nastavenie takejto podpory nájomného bývania. Existuje riziko, že dôjde len k obmedzenému navýšeniu výstavby dodatočných bytov, a teda k limitovanému pozitívnemu vplyvu na ekonomiku, čo sa odrazí vo väčšom negatívnom dopade na verejné financie. Prezentované pozitívne vplyvy na rozpočet nemajú žiadnu oporu v samotnom zákone, nakoľko tento stanovuje len všeobecne formulované základné rámce, a nie je preto možné kvantifikáciu uvedenú v doložke považovať za kvantifikáciu dopadov predloženej legislatívy. RRZ preto nepovažuje kvantifikáciu predloženú predkladateľom za dostatočnú pre ekonomické zdôvodnenie návrhu. 

Viac informácií k tejto téme a kompletnú analýzu dopadov predloženého návrhu zákona na verejné financie je k dispozícii TU 

Združenie miest a obcí Slovenska má dlhodobo skeptický pohľad na tento prístup k riešeniu nájomného bývania, ktorý uplatnilo aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní. ZMOS vtedy konštatoval, že Zákon o štátnom bývaní prináša prvky antisystémovosti. Viac informácií je k dispozícii TU 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
Za reálnu možnosť považujeme prefinancovať až 3000 nájomných bytov ročne
Niektoré pripravované zmeny v zákone o Štátnom fonde rozvoja bývania, ciele podpory nájomného bývania a financovania výstavby a rekonštrukcie zariadení sociálnych služieb, ktoré na rokovaní Komory obcí a Rade ZMOS koncom septembra prezentoval Ing. Juraj Kvetko, PhD., generálny riaditeľ ŠFRB.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
20.07.2022
Pred astronomickými cenami potrebujeme ochrániť nájomcov v komunálnych bytoch
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadnú pripomienku v súvislosti s novelou zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Požiadavkou ZMOS je vytvorenie ochrany pred astronomickým nárastom cien energií pre nájomcov v mestských a obecných nájomných bytoch.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %