Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
10.03.2022 03:20

Vo svidníckej škole pribudnú nové dielne za viac ako 1,5 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Stredná odborná škola (SOŠ) polytechnická a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku bude mať nové dielne pre odborný výcvik za viac ako 1,5 milióna eur. S ich výstavbou sa začalo v stredu odovzdaním staveniska, dokončené by mali byť približne o rok.


Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Výstavba si vyžiada celkové investície približne 1,53 milióna eur, z toho prostriedky PSK predstavujú vyše 1,1 milióna eur a 445.000 eur sú prostriedky z úveru z Európskej investičnej banky (EIB).

"Projekt prinesie najmä zlepšenie prostredia školy jednak čo sa týka jej priestorového vybavenia, ale i dielenského dovybavenia. Žiaci tu budú mať k dispozícii nové a atraktívne dielne a následne aj najmodernejšiu techniku. Je to ďalší významný krok, ktorý môže prispieť k rozvoju mesta Svidník, ale aj celého svidníckeho regiónu," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Projekt výstavby dielní pre odborný výcvik zahŕňa vybudovanie novej haly s rozmermi 20 krát 40 metrov, ktorá je členená na tri časti. Zázemie tu nájdu pedagógovia a žiaci odborov mechanik strojov a zariadení, obrábač kovov či stolár. Zároveň sa tu vytvoria pracovné a skladové priestory.

Na spomenutý projekt bude nadväzovať ďalší, pripravovaný v rámci prebiehajúcej tretej etapy iniciatívy Catching-Up Regions. Zahŕňať bude materiálno-technické dovybavenie zváračskej dielne a zabezpečenie nových CNC strojov, ako sú brúsky, rezačky, frézy a sústruhy. Plánovaná výška investície do tohto dovybavenia je približne 1,4 milióna eur.

"V rámci modernizácie školy sa počíta aj s ďalšími etapami. Tie by sa mali týkať rekonštrukcie takzvaného stredného traktu školy a v rámci toho modernizácie učební pre odbor spracovania kovov. Ďalším plánom je rekonštrukcia učební pre odbory stolár a neskôr internátnych priestorov. Škola má v pláne realizovať aj modernizáciu sociálnych zariadení a veľkej zborovne pre vyučujúcich majstrov," doplnila Heilová.

V SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu aktuálne študuje 310 žiakov a jej výchovno-vzdelávací proces sa prioritne zameriava na strojársky priemysel, dopravu a služby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2021
Nedostavaný areál Activ Zone bude sídlom Strednej športovej školy v Poprade
Poslanci prešovského krajského zastupiteľstva v pondelok (15. 1.) schválili zámer na umiestnenie Strednej športovej školy (SŠŠ) v priestoroch dnes nedostavaného športového areálu Activ Zone v Poprade.
viac
31.05.2022
Spojenú školu obnovujú za takmer 7,6 milióna eur
Spojenú školu (SŠ) v Starej Ľubovni v súčasnosti obnovujú za takmer 7,6 milióna eur. Vedúci oddelenia pre duálne vzdelávanie a praktické vyučovanie z Odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Miroslav Vaško informoval, že investície sú rozdelené medzi dve pracoviská.
viac
07.09.2022
Letná škola klimatických lídrov má prvých absolventov
Prvý ročník Letnej školy klimatických lídrov pod záštitou Kancelárie prezidenta (KP) SR ponúkol na konci leta študentom rôzne témy. Tou nosnou bola klimatická zmena v rôznych kontextoch.
viac
03.11.2022
Obec získala vyše 600 000 eur na prestavbu bývalej školy, bude v nej DSS
Obec Tuhár v okrese Lučenec získala na prestavbu budovy bývalej školy vyše 600 000 eur. V nevyužívaných priestoroch plánuje z dotácie vybudovať domov sociálnych služieb (DSS). Uviedol to starosta Peter Čeman.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %