Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.01.2023 10:35

V Púchove vznikne unikátny stredoškolsko-vysokoškolský kampus


Snímka zdroj: (TSK).


Prepojenie stredoškolského a vysokoškolského vzdelávania v Púchove je hlavným cieľom projektu Edutech Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne a Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).


Oba subjekty podpísali zmluvu o združení finančných prostriedkov na vytvorenie spoločného kampusu. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Kampus vznikne v areáli krajskej Spojenej školy Púchov a susednej Fakulty priemyselných technológií TnUAD. Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je cieľom projektu najmä pružne reagovať na požiadavky trhu práce.

"Cieľom je pripravovať vzdelaných ľudí pre potreby výskumu a vývoja a pre potreby trhu práce. Chceme reagovať na dynamicky sa meniace prostredie, priemysel 4.0, automatizáciu, robotizáciu aj umelú inteligenciu," povedal Baška.

Podľa rektora TnUAD v Trenčíne Jozefa Habánika je projekt prepájania stredoškolského a vysokoškolského vzdelávania v podmienkach Slovenskej republiky unikátny.

"Popri odbornom vzdelávaní chceme riešiť aj vedu, výskum a inovácie, transfer technológií a kreativitu. Ak chceme, aby mladí ľudia zostali študovať v podmienkach nášho kraja a následne si tu našli aj uplatnenie, musíme im umožniť zapájať sa do rôznych kreatívnych aktivít. Takýto priestor práve tento projekt vytvorí," doplnil Habánik.

Ako informovala riaditeľka Spojenej školy Púchov Lenka Jancíková, projekt je veľkou inovatívnou zmenou v oblasti odborného vzdelávania. Škola už začala so vzdelávaním pedagógov tak, aby boli schopní v modernom kampuse vyučovať.

Projekt spoločného kampusu odštartoval v lete minulého roka podpisom memoranda, následne Zastupiteľstvo TSK schválilo uzatvorenie zmluvy o združení finančných prostriedkov. Zmluva špecifikuje nehnuteľnosti tvoriace areál kampusu, spôsob združovania finančných prostriedkov aj mechanizmus, ktorým sa budú zmluvné strany podieľať na financovaní spoločných stavebných objektov, či spôsob úpravy vlastníckych vzťahov po dokončení realizácie projektu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne oslávila 20 rokov svojej existencie
V priestoroch Kursalonu v Trenčianskych Tepliciach sa v pondelok (15. 5.) podvečer uskutočnil slávnostný galavečer pri príležitosti 20. výročia vzniku Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD).
viac
21.01.2019
Členovia projektových rád zasadli k trom veľkým školským projektom
Záver pracovného týždňa na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) patril zasadnutiam projektových rád k trom veľkým projektom stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti župy.
viac
11.03.2022
V Púchove má vzniknúť inovačné a kreatívne centrum strednej školy a univerzity
V Púchove vznikne spoločné inovačné a kreatívne centrum Spojenej školy Púchov a Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD).
viac
06.02.2023
Pri Spojenej škole v Púchove postavia novú halu s učebňami za dva milióny eur
Moderné gumárenské dielne, robotické pracovisko, počítačová učebňa i dielňa pre strojársky výcvik budú súčasťou novej haly Spojenej školy v Púchove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %