Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.06.2022 03:20

Vinárske pivničky na strednom Slovensku sa otvoria aj tento rok


Pozvánka.


O pár dní odštartuje na strednom Slovensku veľká oslava vína. Od piatku do soboty (24.-25.6) budú môcť návštevníci Hontianskej a Veľkokrtíšskej vínnej cesty degustovať vína z viac ako 30-tich zapojených vinárstiev.


Dávna história, tufové pivnice, regionálne špeciality i moderné stopy vinárovsú zárukou neobyčajnej atmosféry vínnej cesty. Zapojené vinárstva sa rozprestierajú po celom regióne od Krupiny cez Sebechleby, Dudince až po Veľký Krtíš. Vyvrcholením dvojdňovej zábavy bude zapálenie Jánskych vatier – v sobotu 25. 6. o 21:00 v každom zúčastnenom vinárstve.

Milovníkom vína a vínnych ciest určite neuniklo spojenie Hontianskej vínnej cesty a Veľkokrtíšskej vínnej cesty do jedného podujatia. „Spojenie s Veľkokrtíšskou vínnou cestou (VKVC) pre rok 2022 nám prišlo vhodné, pretože sme spojili novú značku (HVC) so značkou, ktorá má za sebou desať rokov fungovania (VKVC). Medzi vinármi z Hontu máme hlavne menšie rodinné vinárstva a medzi vinármi z Veľkého Krtíša nájdete naopak tie väčšie, známejšie značky vinárstiev,“ vysvetlil Róbert Lauko, spoluorganizátor vínnej cesty.

Hontianska a Veľkokrtíšska vínna cesta prichádza v novom šate s niekoľkými novinkami. „Oproti minulému roku sa k nám pridali nové vinárstva, napríklad z Lišova. Upravili sme spôsob dopravy pre účastníkov podujatia. Máme pre nich pripravenú taxi prepravu a v cene lístka dostanú kupón vhodnote 5€ na zjazdné. Návštevníci sa môžu tešiť aj na lokálne občerstvenie, ktoré im ponúknu vybraní vinári,“ dodal Jaroslav Jagoš, koordinátor destinačného rozvoja pre oblasť Stredné Slovensko.

Čaro tohto miesta, priaznivé klimatické podmienky na pestovanie viniča a prevažne malé rodinné vinárstva zaručujú nezabudnuteľný zážitok. „Naše rodinné vinárstvo a vinohrady sa nachádzajú v južnej časti stredoslovenskej vinohradníckej oblasti nad obcou Vinica, na juh od krásnej vulkanickej hory Stráž. Spoločne so synom pracujeme na tom, aby sa v našich vínach nachádzali chute a arómy unikátnych darov prírody, okorenené minerálmi získanými z podložia. Vína tvoríme dlhé generácie, o čom svedčí aj skutočnosť, že zachovávame rodinnú tradíciu a žijeme v obci Vinica už vyše 400 rokov,“ spomenul Karol Csernus, jeden zo zapojených vinárov.

Vstupné na podujatie Hontianska a Veľkokrtíšska vínna cesta je 20€/osobu. V cene vstupného návštevník dostane: vínny set, ktorý obsahuje taštičku a degustačný pohár, kupón na nákup vína vhodnote 5€, štartovacia ochutnávka v každom zúčastnenom vinárstve – 4 vzorky, kupón na taxidopravu v hodnote 5€ a mapu podujatia.

Podujatie realizuje OOCR Stredné Slovensko v spolupráci s OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie, OOCR Dudince a s občianskym združením Veľkokrtíšska vínna cesta. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Autor: (Terézia FIĽOVÁ, OOCR Stredné Slovensko)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
13.07.2022
Netradičné spoznávanie dejín Slovenského národného povstania
Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko prináša tretí ročník interaktívnych komentovaných prehliadok zameraných na dôležitú etapu dejín Slovenska: druhú svetovú vojnu a Slovenské národné povstanie.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
22.06.2023
Hontianska vínna cesta umožní nahliadnuť do 31 malých pivníc
Po 31 pivniciach Hontianskej vínnej cesty sa môžu v piatok (23. 6.) a v sobotu (24. 6.) vydať všetci milovníci dobrého vína. Pivnice, ktoré sú inak počas roka verejnosti neprístupné, ležia na trase od Krupiny až po Dudince.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %