Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.12.2019 06:00

Vianoce v múzeu lákali tradičnými zvykmi, jedlami aj jarmokom


Na snímke vystúpenie folklórnej skupiny Vidumaňec v Jazdiarni trebišovského kaštieľa - expozícia poľovníctva a ochrany zveri v Trebišove počas podujatia Vianoce v múzeu. Foto: TASR.


Zvyky a obyčaje predvianočného a vianočného obdobia priblížilo v nedeľu návštevníkom trebišovského kaštieľa podujatie Vianoce v múzeu.


Včerajšie popoludnie spestril vianočný jarmok a atmosféru obohatila ochutnávka tradičných jedál – kapustnice a bobaliek. So zvykoslovným pásmom sa v programe predstavila folklórna skupina Vidumaňec z Kuzmíc.       

Podujatie organizuje už pravidelne trebišovské Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove v tretiu adventnú nedeľu. "Cieľom je ukázať a priblížiť najmä mladšej generácii zvyky, ktoré s Vianocami súvisia. Okrem toho aj my trochu modernizujeme ponuku a návštevníci tak majú možnosť v rámci hand-made trhov nakúpiť si darčeky od šikovných výrobcov. Robíme to v netradičnom priestore Jazdiarne s expozíciou poľovníctva a ochrany zveri, a tak aj tento priestor oživujeme a snažíme sa mu vdýchnuť tú pravú vianočnú atmosféru," uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.       

Návštevníci si mohli prezrieť aj jednotlivé expozície kaštieľa počas komentovaných prehliadok s lektorkami.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Vianočný stromček v Bruseli bude zo Slovenska
Primátor Bruselu Yvan Mayeur v stredu (9.11.) na tlačovej konferencii zameranej na priebeh vianočných sviatkov v hlavnom meste Belgicka oznámil, že tohoročné "Zimné radosti" bude na námestí Grand Place zdobiť vianočný stromček zo Slovenska, na pripomenutie slovenského predsedníctva v Rade EÚ.
viac
22.12.2020
Výstava Kračunska chiža pripomína niekdajšie dedinské Vianoce
Tradičné slovenské Vianoce na dedine v minulosti približuje aktuálna výstava s názvom Kračunska chiža, ktorú pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
viac
12.12.2022
Po prestávke budú v Detve Koledníci, pripravujú aj vianočný jarmok
Po prestávke sa tento rok v Detve uskutoční prehliadka vianočných a novoročných hier s názvom Koledníci. Potvrdil to hovorca Detvy Milan Suja s tým, že bude súčasťou detvianskeho vianočného jarmoku, ktorý sa uskutoční v sobotu 17. decembra na Námestí SNP.
viac
14.12.2022
Do centra sa vracia Tradičný vianočný jarmok
Po dvojročnej prestávke vynútenej pandémiou sa do centra Popradu vracia Tradičný vianočný jarmok. Jeho 19. ročník začína v stredu a potrvá do soboty (17. 12.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %