Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.05.2020 10:15

Veľkokapacitné kontajnery budú po novom pristavovať trikrát ročne


Zberný dvor v Ružomberku.


Veľkokapacitné kontajnery budú v jednotlivých obvodoch Ružomberka po novom pristavovať iba trikrát ročne. Dôvodom sú aktuálne legislatívne zmeny súvisiace so skládkovaním komunálneho odpadu, a tiež snaha vytriediť čo najviac zložiek z komunálneho odpadu.


Podľa hovorcu ružomberského primátora Viktora Mydla boli k takejto zmene nútení pristúpiť z dôvodu vysokého finančného zaťaženia vo forme zákonných poplatkov, ktoré musí mesto odvádzať štátu.

„Nárast finančných nákladov na skládkovanie v roku 2020 predstavuje oproti minulému roku asi 50 000 eur navyše, pri ročnej produkcii približne 10 000 ton komunálneho odpadu,” uviedol Mydlo.

Ďalším dôvodom, prečo mesto pristupuje k tomuto kroku, je uzatvorenie skládky odpadov Biela Púť. Tiež fakt, že od roku 2021 treba triediť každý komunálny odpad. „Za posledné dva roky mesto dosahuje len 40-percentnú úroveň vytriedenia, čo je stále podpriemerné. To sa následne prejavuje vo finančnom zaťažení mesta,” dodal hovorca primátora.

Nový spôsob spočíva v umiestnení štyroch kontajnerov na jedno stojisko, kde budú obyvatelia separovať odpad priamo na mieste. Kontrolu nad separáciou bude mať pracovník Technických služieb Ružomberok. „Mesto vychádza v ústrety obyvateľom aj prevádzkou zberného dvora odpadov v areáli technických služieb, na ktorom môžu bezplatne odovzdať odpad v pondelok, stredu, piatok a v sobotu,” povedal Mydlo s tým, že otváracie hodiny sú zverejnené na webovej stránke technických služieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
Pri testovaní kontajnerov pod zemou postupujú mestá zatiaľ opatrne
Po Liptovskom Mikuláši, Nitre, Trenčíne, Trnave či ďalších mestách to skúšajú s testovaním polopodzemných kontajnerov komunálneho odpadu aj v Košiciach a Piešťanoch.
viac
27.11.2017
Košičania majú prvé podzemné kontajnerovisko
V rámci pilotného projektu modernizácie existujúcich stojísk bolo 27. novembra 2017 odovzdané do užívania prvé podzemné kontajnerovisko na Oštepovej ulici v Mestskej časti Košice-Juh.
viac
17.05.2021
V troch lokalitách v Dubnici nad Váhom vybudujú nové polopodzemné kontajnery
Mesto vybuduje v nadchádzajúcich týždňoch nové stojiská polopodzemných kontajnerov v troch lokalitách – predovšetkým tam, kde súčasné kontajnerové stojiská kapacitne nepostačujú a nie je možné ich rozšíriť doplnením o ďalšiu zbernú nádobu.
viac
12.12.2022
Mesto chce zvýšiť poplatok za komunálne odpady o 50 percent
Mesto Revúca chce od januára zvýšiť sadzbu poplatku za komunálne odpady o 50 percent, a to z 30 eur ročne na sumu 45 eur. Dôvodom sú zvyšujúce sa náklady mesta na zber a odvoz odpadov i nárast cien energií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %