Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.05.2020 01:40

Veľké rozlohy poľnohospodárskych polí zhoršujú stav životného prostredia


Ilustračná snímka.


Veľké rozlohy poľnohospodárskych polí zhoršujú stav životného prostredia v krajine. Znižujú tiež hodnotu poskytovaných ekosystémových služieb. Vyplýva to z komentára Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).


Priemerná veľkosť polí na Slovensku je podľa satelitných snímok 12 hektárov. Monokultúrne polia sú tak najväčšie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ).

Pôda v celej EÚ čelí urbanizácií, zhutňovaniu a vytváraniu nepriepustných povrchov, znečisťovaniu pôdy a podzemnej vody z poľnohospodárskej výroby, fragmentácii krajiny, nízkej diverzifikácii plodín, erózii aj zmene klímy. „Monokultúrna výsadba výrazne znižuje biodiverzitu a zhoršuje kvalitu pôdy. Rovnaký čas výsadby a zberu plodín a chýbajúce zelené plochy, na ktorých sa nevykonáva poľnohospodárska činnosť, neposkytujú možnosť úkrytu pre zver alebo hmyz,” vysvetľuje autor komentára Martin Gális.

Úbytku biodiverzity je podľa Gálisa možné predísť transformáciou podielu poľnohospodárskej krajiny na neproduktívne plochy. Polia vyžadujú aj zvýšené využívanie pesticídov a hnojív, čo tiež znižuje pôdnu biodiverzitu a vedie aj k nežiaducemu vysokému obsahu dusíka v pôde alebo k znečisteniu podzemnej vody. Gális podotýka, že so stratou biodiverzity klesá aj poľovná a medonosná funkcia polí.

„Problémom je nastavenie stále aktuálne spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), ktorá podľa Európskeho dvora audítorov, napriek snahe ozeleniť poľnohospodárov, nepriniesla očakávanú zmenu,” hovorí analytik. Dodáva, že v posledných rokoch sa objavilo viacero iniciatív vedcov, ktorí varujú EÚ, že súčasný stav SPP ničí životné prostredie a je potrebné ho zmeniť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2019
Krízový stav na našich cintorínoch - ako ho riešiť
Pochovávanie zosnulých, a najmä hrobové miesta, začínajú byť na viacerých našich cintorínoch problémom, ktorý niekde prerastá až do akútnych rozmerov. V mnohých z nich totiž voľné miesta ubúdajú najmä z dôvodu, že rozširovať cintorín jednoducho nie je kam.
viac
30.06.2020
Komora obcí rokovala o pozemkoch, poľnohospodárstve aj financiách
V pondelok 29. júna 2020 sa v Kongresovej sále hotela Patria uskutočnilo rokovanie Komory obcí, ktoré sa zameralo na viaceré témy dotýkajúce sa nielen celej samosprávy, ale aj samotných obcí.
viac
14.08.2020
Za nižší počet mláďat sokola červenonohého môže menej potravy
Vlani sa odchovalo 25 párov a 73 mláďat, tento rok z 18 hniezd vyletelo 32 mladých sokolov. Informovalo o tom občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
20.02.2021
Na Slovensku rezonuje problém s nedostatočnými kapacitami v krematóriách.
Na Ministerstve vnútra SR sa včera stretli zástupcovia sekcie krízového riadenia MV SR, Úradu verejného zdravotníctva a zástupcovia Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. Cieľom pracovného stretnutia bolo riešenie kritickej situácie, v ktorej sa krematória ocitli v dôsledku pandémie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %