Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.07.2019 11:50

Na Veľkej Javorine sa opäť zídu Česi a Slováci a pripomenú si spoločnú minulosť


Ilustračná snímka, zdroj: velkajavorina.com


Na najvyššom vrchu Bielych Karpát - Veľkej Javorine, sa opäť zídu Slováci, Česi a Moravania, aby si pripomenuli spoločnú minulosť. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov sa tradične uskutočnia poslednú júlovú nedeľu (28. 7.), informoval o tom Ľubomír Miklánek, tlačový hovorca podujatia.


"Tradícia stretávania sa príslušníkov oboch národov na Veľkej Javorine siaha do roku 1848. Veľkú Javorinu si určite nevybrali naši predkovia náhodne, patrí k najkrajším miestam celého regiónu. Aj keď oba národy sú už viac ako štvrťstoročie osamostatnené, väzby medzi nimi naďalej pretrvávajú a ľudia na oboch stranách hranice sú stále pevne spätí," uviedol Miklánek.        

Javorinské slávnosti podľa neho každoročne zdôrazňujú význam česko-slovenských vzťahov medzi ľuďmi, jednotlivými krajmi, samosprávami či podnikateľskými subjektmi na oboch stranách hranice, pričom pevnú väzbu príslušníkov oboch národov tam symbolizuje od roku 1990 Pamätník česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti. "Pri pamätníku si i tento rok v ranných hodinách pripomenieme spoločnú minulosť dvoch svojbytných národov položením kytice kvetov. V rámci slávností sa môžu návštevníci tešiť už tradične na kultúrny program. Ponúkne tie najlepšie súbory a skupiny z prihraničného regiónu, ktoré budú prezentovať najmä folklór a hudbu česko-slovenského pomedzia," priblížil.

Myšlienku pochádzajúcu z dôb národných buditeľov o vzájomnom bratstve na oboch stranách hranice sa prípravný výbor slávností snaží uchovávať a prezentovať i rozširovaním svojich aktivít a prostredníctvom športu. "Preto sa už niekoľko desaťročí v sobotu pred samotnými slávnosťami koná na vrchu Veľkej Javoriny podujatie Javorina Tour – stretnutie cykloturistov z Českej a Slovenskej republiky. To tohtoročné bude 27. júla počas celého dňa a pre účastníkov je tak ako každý rok pripravená malá odmena v podobe odznaku nesúceho symbol spoločných slávností dvoch národov na Veľkej Javorine," dodal tlačový hovorca podujatia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2016
Bratské národy sa opäť stretli na najvyššom vrchu Bielych Karpát
Pripomenutie si dlhoročného spolunažívanie dvoch bratských národov a nadviazanie na viac ako 160-ročné tradície, ktoré založili Hurban, Hodža a Štúr, sú hlavným cieľom dnešného 24. ročníka Slávností bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine.
viac
29.07.2017
XXV. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov
Veľká Javorina poslednú júlovú nedeľu privíta účastníkov každoročného stretnutia Čechov a Slovákov.
viac
30.07.2018
Na Slávnostiach bratstva si pripomenuli aj vznik Československa
Pravidelné stretávanie sa Slovákov, Čechov a Moravanov na Veľkej Javorine je tento rok významné aj tým, že si pripomíname 100. výročie založenia Československa. Počas Slávností bratstva Čechov a Slovákov to v nedeľu povedal starosta Uherského Hradišťa predseda prípravného výboru slávností Stanislav
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %