Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.05.2023 07:45

Vedenie mesta rokovalo so splnomocnencom o skvalitnení života Rómov


Snímka zdroj: (Mesto Humenné).


Podpora a zvýšenie životnej úrovne lokalít, kde žijú prevažne marginalizované rómske komunity, ako aj priľahlých oblastí s nerómskym obyvateľstvom, boli témou štvrtkového (18. 5.) stretnutia v Humennom.


Zástupcovia mesta Humenné rokovali so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity Jánom Herom a poslancom Európskeho parlamentu Petrom Pollákom. Informuje o tom Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

Samospráva predostrela hosťom činnosť spojenú s investíciami. V rámci projektových aktivít je to výstavba komunitného centra, materskej školy, miestnej cesty, chodníkov. Evidované je podľa Škubu aj isté percento zamestnanosti, o ktoré sa zaslúžili projekty spojené s preventívnym i vzdelávacím zameraním.

"Ak by som mal konkretizovať aktuálne jedno z hlavných prianí miestnych obyvateľov, je to rekonštrukcia futbalového ihriska. Na prelome rokov 2022 a 2023 prešlo úplnou obnovou takmer 160 metrov cesty k základnej škole, pribudlo viac než 180 metrov chodníka popri štátnej ceste ako napojenie k už existujúcemu úseku pri komunitnom centre," konštatoval primátor mesta Humenné Miloš Meričko.

Pollák na stretnutí priblížil dotácie bez spoluúčasti samospráv. Finančná pomoc sa má podľa Škubu týkať už aj prípravy projektových dokumentácií. Samospráva nulové spolufinancovanie projektov víta a rovnako i to, že projekty sa môžu týkať aj okolia a nielen lokalít, kde žijú iba Rómovia.

"Doposiaľ bolo možné riešiť projekt, ktorý sa bytostne týkal iba problematiky marginalizovanej rómskej komunity. Napríklad terénnej sociálnej práce alebo miestnej občianskej poriadkovej služby iba v osade. Tiež budovanie infraštruktúry len v lokalitách, kde žijú iba Rómovia. Teraz sa projektová činnosť môže dotýkať aj ostatných oblastí. Napríklad vybudovať verejné osvetlenie už nebudeme musieť iba v Podskalke, ale vyhovieme aj prístupovým oblastiam," povedal vedúci odboru koncepcie a rozvoja mesta Miroslav Turčan.

Do dotačnej schémy sa chce mesto Humenné podľa Škubu zapojiť. "Ku koncu roka 2023 majú byť známe konkretizované výzvy. Ak bude Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity nápomocný aj v otázke riešenia majetkovoprávnych vzťahov, mohli by sa pre Podskalku stať realitou aj projekty na riešenie bývania, ďalšej rekonštrukcie chodníkov i prístupových ciest v rámci lokality," povedal s tým, že mesto Humenné v rámci kandidatúry na titul Mesto kultúry 2024 zakomponuje do programovej činnosti aj rómsku kultúru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Problematika bývania s konkrétnymi východiskami
Jednou z prvých aktivít v rámci Centra sociálneho dialógu II. bola odborná konferencia k problematike bývania v podmienkach marginalizovaných komunít. Podujatie formou štruktúrovaného dialógu prinieslo konkrétne riešenia.
viac
04.09.2019
Ábel Ravasz predstavil nový Atlas rómskych komunít. Trendy sú pozitívne.
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity predstavil tretie vydanie Atlasu rómskych komunít. Vďaka ním poznáme najpresnejšie údaje o koncentrácii rómskeho obyvateľstva v rámci Slovenska a základné údaje o kvalite ich života.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
29.07.2023
Výzva na podporu riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity
Úrad vlády SR vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity na rok 2023. Gestorom výzvy je splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %