Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.10.2018 11:05

Vaše smart riešenie môže zažiariť na Cene ITAPA


Ilustračná snímka: ITAPA


Máte praktický projekt, ktorý využíva IKT či prácu s dátami na to, aby zlepšoval život ľudí alebo zjednodušoval fungovanie inštitúcií? Prihláste ho do súťaže Cena ITAPA o najlepší projekt digitalizácie spoločnosti a dajte o ňom vedieť všetkým!


Projekty do súťaže vyhlasovanej platformou ITAPA v spolupráci s Fakultou informatiky a informačných technológií STU v Bratislave je možné prihlásiť ešte do 8. októbra. Najlepšie z nich budú ocenené na Medzinárodnom kongrese ITAPA 2018, ktorý sa uskutoční 13. - 14. novembra 2018 v Bratislave.

Súťaž Cena ITAPA už 17 rokov upozorňuje na výnimočné projekty, ktoré nasadli na trend digitalizácie a využívajú ho v prospech ostatných. Dôležité je, aby bol projekt inovatívny, riešiaci zjavný problém alebo vylepšujúci služby, aby bol reálne nasadený, fungujúci, mal dobré výsledky a referencie. „Za 17 rokov sme zaznamenali výrazný posun v projektoch, ktoré sa do súťaže hlásili. Kým v minulosti sme sa stretávali takmer výlučne s veľkými eGovernmentovými riešeniami, dnes sú to aj startupy, neziskovky, či malé firmy, ktoré hľadajú smart riešenia na komplexné, ale aj jednoduchšie problémy. Tak, aby z nich mohol bez všemožných formalít profitovať aj bežný človek,“hovorí Michal Ivantyšyn, riaditeľ ITAPA a dodáva: „Veľké veci majú malé začiatky. Potrebná je len otvorená myseľ, nekonvenčné nápady a ochota prekonávať prekážky. A práve ľudí a projekty, ktorí tieto predpoklady a isté reálne výsledky majú, sa snažíme podporiť a oceniť.“

Digitalizácia si presekáva cestu už do všetkých oblastí života, má na to rôzne dôvody a rozdielnu pridanú hodnotu pre ľudí. Cena ITAPA oceňuje najmä dôvtip a praktický prínos prihlásených riešení, či už ide o  projekty realizované vo verejnej správe, zdravotníctve, kultúre, športe, doprave, školstve, sociálnej oblasti, alebo v inom sektore. Dôležité je, aby prinášala pridanú hodnotu pre ľudí. Či už je to zjednodušený prístup k lekárovi, inteligentné parkovanie, online cestovný lístok, záchrana lesov alebo ľahšia komunikácia s obecným úradom. Dôležitá nie je veľkosť projektu, ale jeho potenciál, inovatívnosť a predovšetkým výsledný efekt. Ak má aj váš projekt, alebo projekt, ktorý poznáte, čo povedať, prihláste ho do súťaže Cena ITAPA (www.itapa.sk) a nechajte porotu rozhodnúť. Víťazi si preberú ceny 13. novembra na Galavečere ITAPA 2018. Uzávierka prihlášok je už 8. októbra.

Minuloročným víťazom Ceny ITAPA sa stal Mapový klient ZBGIS, ktorého mapová aplikácia slúži verejnosti ako komplexný nástroj pre zobrazovanie všetkých informácií, ktoré má k dispozícii rezort geodézie a kartografie. Druhým miestom bol ocenený projekt Dobromat, ktorý je platformou na spájanie internetových obchodníkov s neziskovými organizáciami. Tie môžu získať províziu z každého nákupu, ktorý na stránku obchodníka smeruje práve cez stránku Dobromat. Výbornou ukážkou využitia dát z verejného sektora je aj ďalší projekt ocenený druhým miestom, s názvom otvorenalekaren.sk. Online aplikácia zisťuje polohu človeka a naviguje ho do najbližšej otvorenej lekárne alebo nemocnice. Na základe laického popisu choroby dokáže vyhľadať aj správneho lekára.

Prihlasovací formulár  do súťaže Cena ITAPA, ako aj ďalšie informácie o Medzinárodnom kongrese ITAPA 2018 nájdete na webovej stránke www.itapa.sk.

V prípade akýchkoľvek otázok nás, prosím, neváhajte kontaktovať na: media@itapa.sk

Autor: (ts-ITAPA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
06.10.2017
Špička digitálneho sveta už o pár týždňov v Bratislave
Na prihlásenie projektov do súťaže Cena ITAPA 2017 ostáva posledných pár dní.
viac
19.11.2017
Prešov získal prestížnu Cenu ITAPA 2017
Odborná porota posudzovala vyše 25 prihlásených projektov a udelila 3. miesto v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti pre mesto Prešov za projekt s názvom: Mapové údaje mesta Prešov pre každého.
viac
14.11.2019
Projekt inteligentnej mestskej hromadnej dopravy v Žiline získal Cenu Rádia Slov
Cenu Rádia Slovensko na ITAPA 2019 získalo tento rok mesto Žilina za projekt inteligentnej mestskej hromadnej dopravy (MHD). Samospráva sa do súťaže zapojila s inovatívnymi riešeniami, ktoré by mali výrazne znížiť meškanie spojov a ušetriť pohonné hmoty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %