Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.11.2017 03:05

Nitra hľadá zdroje na financovanie projektov Smart City


Pohľad na Nitru. Snímka zdroj: (biskupstvo-nitra.sk).


Mesto Nitra hľadá zdroje na implementáciu projektu Smart City. Vedenie mesta sa stretlo so zástupcami Európskej investičnej banky, prostredníctvom ktorej plánuje časť projektov financovať.


„Na implementáciu projektov typu Smart City, konkrétne na rozvoj infraštruktúry a modernizáciu, sa budeme usilovať hľadať zdroje kombináciou štrukturálnych fondov spolu s návratnými zdrojmi z Európskej investičnej banky,“ potvrdil prednosta mestského úradu Igor Kršiak.       

Podľa vedúcej manažérky sprostredkovateľského orgánu pre Integrovaný regionálny operačný program Kataríny Koncošovej práve európska finančná inštitúcia so sídlom v Luxemburgu spolufinancuje úvery spolu so štrukturálnymi fondmi a mestskými zdrojmi. Zároveň poskytuje bezplatné konzultačné služby pre veľké projekty.       

Projekt inteligentných miest zahŕňa v rámci Slovenska riešenie viacerých problémov. "Je to mestská infraštruktúra, doprava, narábanie s energiami, riešenie bývania, zatepľovania budov. Tento koncept sa v rámci Slovenskej republiky momentálne rozvíja," povedal primátor Nitry Jozef Dvonč. Podľa jeho slov je dôležité, aby sa jednotlivé aktivity projektu nerealizovali oddelene, ale boli vzájomne prepojené. Radnica má v rámci projektu Smart City pripravené konkrétne aktivity aj na budúci rok.

Mesto má schválené poskytnutie nenávratných finančných príspevkov na vybudovanie piatich nových cyklotrás, ktoré majú slúžiť predovšetkým na dochádzanie ľudí do práce. K ďalším projektom patrí modernizácia mestskej autobusovej dopravy, v rámci ktorej pribudnú nové elektrobusy. Modernizovať sa bude aj vybavenie autobusov, pribudne v nich kamerový a informačný systém, ktorý bude prenášaný na zastávky.       

„Zadaný je aj plán udržateľnej mestskej mobility, počítame s rozšírením kamerového systému, s regeneráciou parkov a vnútroblokov," povedal Dvonč. Mesto okrem toho pracuje aj na modernizácii verejného osvetlenia, v rámci ktorej by malo dôjsť k výmene svetelných zdrojov za úspornejšie. Magistrát chce využiť aj stĺpy verejného osvetlenia, do ktorých možno nainštalovať rôzne zariadenia, od bezpečnostných kamier, cez rozhlas, parkovací systém až po rôzne výstražné zariadenia.    

Projekt Smart City už do Nitry priniesol elektronizáciu služieb, rozširovanie mestského kamerového systému, bike sharing, inteligentné lavičky a ďalšie výhody v podobe úsporného osvetlenia, polopodzemných kontajnerov či bezpečnejších priechodov pre chodcov. Mesto ho pripravuje od polovice minulého roka a plynule pri jeho realizácii nadväzuje na aktivity a štúdie, ktoré boli zrealizované už skôr.       

"Musíme mať nejakú víziu, aby všetko v konečnom dôsledku slúžilo obyvateľom. Nevylučujem, že budú existovať aj iné prepojenia, ktoré možno dnes ešte nevieme odhadnúť, pretože tento koncept v rámci nášho mesta budeme budovať možno 15 až 20 rokov," uviedol Dvonč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
21.09.2017
V Nitre pribudne takmer 14 kilometrov nových cyklotrás za 3,9 mil. eur
Mesto Nitra získalo dotáciu vo výške 3,7 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na budovanie nových cyklotrás.
viac
30.10.2017
Projekt Smart City už prináša v Nitre výsledky
Nitra chce v projekte Smart City patriť k lídrom na Slovensku. Ako moderné mesto chce šetriť zdroje, produkovať minimum emisií, investovať do ľudských zdrojov a doplnení siete infraštruktúry s tým, že bude ešte viac využívať moderné technológie a riešenia.
viac
19.11.2021
Nitra chce za vyše 4,6 milióna eur vybudovať moderný dopravný systém
Mesto Nitra pripravuje projekt, ktorý bude v doprave a na semaforoch uprednostňovať vozidlá verejnej osobnej dopravy (VOD). Celkové náklady presiahnu 4,6 milióna eur. Podstatná časť z nich bude hradená z európskych fondov, spolufinancovanie mesta bude necelých 234 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %