Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.09.2017 07:40

V Trebišove spoznávali krásy historického parku


Podujatie, ktoré bolo určené pre žiakov miestnych škôl, ako aj pre širokú verejnosť, sa uskutočnilo utorok 26. septembra 2017 v areáli mestského parku.


Mesto Trebišov sa zapojilo do tohoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) komentovanou prehliadkou historického parku a v ňom nachádzajúcich sa pamätihodností mesta Trebišov.


V rámci podujatia Spoznaj krásy historického parku v Trebišove sa návštevníci, prostredníctvom prezentovaných historických faktov a za účasti odborných zamestnancov Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, dozvedeli zaujímavé poznatky o mestskom parku a ďalších významných pamiatkach, ktoré sa v ňom nachádzajú. Pýchou obyvateľov mesta Trebišov je napr. Nížinný vodný hrad Parič, barokovo-klasicistický kaštieľ Andrássyovcov, či Mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho.

Cieľom podujatia bolo okrem prebudenia záujmu mladých i tých skôr narodených Trebišovčanov o históriu Trebišova aj posilnenie povedomia o kultúrnom dedičstve mesta Trebišov a jeho významnej pozícii v dejinách Slovenska. Mnohých účastníkov obohatila komentovaná prehliadka historickým parkom o zaujímavé fakty a viacerým vynorila spomienky viažuce sa na uplynulé storočie.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú podujatím, ktoré vzniklo z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie. Koná sa každý rok v mesiaci september v 49 štátoch Európy.

Základným cieľom DEKD je prehĺbiť záujem občanov Slovenskej republiky o kultúrne dedičstvo a jeho ochranu, zvýšiť kultúrnu identitu národa cez sprístupnenie bežne neprístupných pamiatok, bežne prístupných pamiatok „v inom svetle“, organizáciu seminárov, prednášok, výstav, turistických aktivít, súťaží a hier súvisiacich s historickým prostredím a jeho hodnotami.

Autor: (Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2017
Návštevníci kaštieľa môžu zažiť piknik na anglickom trávniku
Piknik podľa vzoru aristokratických zvykov na anglickom trávniku, aký poznala v minulosti európska smotánka, môžu zažiť návštevníci v sobotu 15. júla o 14. hodine na lúke pred kaštieľom v Betliari.
viac
20.08.2018
V kaštieli sa uskutoční premiérový historický festival
V Jablonici v okrese Senica sa v priestoroch kaštieľa, ktorý sa v súčasnosti rekonštruuje, uskutoční 1. ročník historického festivalu. TASR informoval spoluorganizátor podujatia Martin Oravec.
viac
09.07.2019
Park pri andrássyovskom kaštieli ožije v sobotu piknikom
Atmosféru dôb minulých prinesie do parku pri andrássyovskom kaštieli v Betliari v Rožňavskom okrese historický piknik, ktorý tamojšie Múzeum Betliar (MB) organizuje v sobotu 13. júla od 14.00 h.
viac
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %