Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
12.06.2023 11:40

V Stropkove zmodernizovali učebne najmladšej školy za vyše 192 000 eur


Snímka zdroj: (Mesto Stropkov).


Mesto Stropkov zrekonštruovalo viaceré odborné učebne a zabezpečilo nové učebné pomôcky v Základnej škole (ZŠ) na Konštantínovej ulici. Projekt bol financovaný zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák.


Projekt podala samospráva ešte v roku 2017 a realizovať ho začali v polovici roka 2018. Pôvodne rátali s jeho ukončením v priebehu 12 mesiacov, napokon sa toto obdobie predĺžilo na päť rokov.

"Dĺžku realizácie tohto projektu ovplyvnila situácia v rámci IROP pre zdĺhavé procesy zo strany riadiaceho orgánu, ktorým bolo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Neplánované zdržanie nastalo aj pri verejných obstarávaniach a nevyhnutných procesoch spojených s ich kontrolami a napokon si svoj čas vyžiadala aj dodávka jednotlivých druhov tovaru. Som však rád, že aj keď to trvalo pomerne dlho, projekt sa nám podarilo úspešne ukončiť a škola získala vybavenie za takmer 200 000 eur," skonštatoval primátor mesta Ondrej Brendza.

Modernizácie sa dočkali fyzikálna, biologická, chemická, jazyková a počítačová učebňa, ako aj školské dielne. Súčasťou učební sú aj plnohodnotne vybavené pracoviská učiteľov. Každá z nich bola vybavená novými modernými pomôckami, ktoré zatraktívnia výučbu jednotlivých predmetov.

"Tento projekt začal realizovať ešte môj predchodca a sme radi, že sme už na konci. V jeho záverečnej etape sme sa dočkali modernizácie učební techniky, fyziky, chémie a informatiky. Cieľom projektu bola moderná základná škola poskytujúca kvalitné vzdelanie. Vyriešili sme tiež problém morálneho zastarania učební informačno-komunikačných technológií, ale aj ďalších špecializovaných pracovísk," uviedol riaditeľ školy Jaromír Zachar.

Veľkým prínosom je podľa neho aj nový nábytok, keďže ten pôvodný, viac ako 20-ročný, pomaly dosluhoval.

Celková výška oprávnených výdavkov presiahla 182 000 eur, ďalších zhruba 10 000 eur investovalo mesto do stavebných úprav školských priestorov z vlastných prostriedkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2020
Zrekonštruovaná škôlka Na Hôrke získala aj inovatívne hracie prvky
Investícia stála 246 582 eur, mesto sa na tejto sume podieľalo päť percentnou účasťou.
viac
25.03.2021
ZŠ v Beluši vďaka úspešnému projektu modernizuje odborné učebne i knižnicu
Základná škola v Beluši prechádza výraznou zmenou odborných učební, a to v rámci projektu „Zlepšenie technického vybavenia – ZŠ Beluša“ s celkovou výškou oprávnených výdavkov 185 698,13 eur.
viac
29.09.2022
Obec plánuje zrekonštruovať malotriednu školu, chce si ju uchovať
V Kováčovej pri Zvolene chcú zrekonštruovať objekty malotriednej základnej školy a materskej školy. Na realizáciu svojho projektu, v ktorom sa počíta so znížením energetickej náročnosti budov, požiadali ešte v máji 2022 o nenávratný finančný príspevok (NFP) Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru.
viac
04.01.2023
V Ž. Breznici budú tento rok pracovať na projekte rekonštrukcie materskej školy
Na projekte rekonštrukcie materskej školy budú tento rok pracovať na Obecnom úrade v Železnej Breznici v okrese Zvolen. S projektom sa chcú následne uchádzať o finančnú podporu z európskeho Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %