Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
19.04.2022 04:15

Mesto odovzdalo do užívania nové odborné učebne


Snímka zdroj: (Mesto Fiľakovo).


Tri základné školy vo Fiľakove dostali nové učebne a zariadenie, ktoré im umožnia skvalitniť odborné a inkluzívne vzdelávanie žiakov. Učebne zamerané na manuálne zručnosti i IT technológie odovzdalo mesto do užívania v stredu 13. apríla.


Vďaka projektom mesta, ktoré podporila MAS Partnerstvo Južného Novohradu, dostali dve základné školy celkom nové technické učebne a tretia moderné IT vybavenie. Projekt v hodnote vyše 70-tisíc eur podporila MAS dotáciou približne 50-tisíc eur, zvyšok samospráva dofinancovala z vlastných prostriedkov. "Je to výsledok dvojročnej náročnej práce a som veľmi rád, že učebne budú slúžiť generáciám detí. Nakoľko sú, kvôli byrokratickej náročnosti, tieto projekty prvými zrealizovanými v rámci nášho dotačného programu, verím, že Fiľakovo bude inšpirovať aj ostatných a úspešných projektov bude čoraz viac," povedal Milan Spodniak z MAS Partnerstvo Južného Novohradu, starosta Ratky.

Na základnej škole Štefana II. Koháriho mesto zriadilo učebňu techniky s odborným vybavením a učebnými pomôckami v hodnote približne 32-tisíc eur, vďaka ktorým má vzniklo podnetné prostredie na rozvoj praktických zručností žiakov.

Na základnej škole Farská lúka s vyučovacím jazykom slovenským má rovnako vznikla nová učebňa techniky za vyše 24-tisíc eur. Na rozdiel od ZŠ Koháriho, ktorá sa je zameraná na manuálne zručnosti žiakov, učebňa na Farskej lúke je určená aj na výučbu IT technológií a predmetu „malý ekologický farmár“. Súčasťou novej učebne je aj moderná 3D tlačiareň.

Na základnej škole Školská sa projekt zameral na obnovu už existujúcej učebne informatiky, do ktorej mesto nakúpilo nové IT vybavenie za bezmála 15-tisíc. Vďaka projektu sa tak zmodernizuje vyučovanie informatiky i ďalších predmetov, a zároveň sa škole znížia náklady na energie.

„Vďaka týmto projektom sa nám podarilo vytvoriť odborné učebne s kapacitou pre približne 40 žiakov našich škôl. Nie sú len pre Fiľakovčanov, nakoľko naše školy na druhom stupni navštevujú aj deti z okolitých obcí mikroregiónu. Veríme, že sme im vytvorili krajšie prostredie a podmienky, aby aj oni „pričuchli“ k životu práce, či už manuálnej alebo v oblasti informatiky. Tešíme sa, že sa nám podarilo tento komplikovaný projekt dotiahnuť do úspešného konca,“ povedal primátor Attila Agócs.

Na našej štvrtej fiľakovskej základnej škole – ZŠ Mocsáryho s vyučovacím jazykom maďarským – mesto vybudovalo nové odborné učebne s kompletným vybavením ešte v roku 2019.

 

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2021
ZŠ v Beluši vďaka úspešnému projektu modernizuje odborné učebne i knižnicu
Základná škola v Beluši prechádza výraznou zmenou odborných učební, a to v rámci projektu „Zlepšenie technického vybavenia – ZŠ Beluša“ s celkovou výškou oprávnených výdavkov 185 698,13 eur.
viac
31.05.2021
Žiaci ZŠ Československej armády sa budú učiť v špecializovaných učebniach
Mesto Prešov vďaka podpore Európskej únie postupne skvalitňuje vyučovací proces v základných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Žiakom a učiteľom v ZŠ Československej armády takto urobia radosť nové špecializované učebne.
viac
31.05.2022
Spojenú školu obnovujú za takmer 7,6 milióna eur
Spojenú školu (SŠ) v Starej Ľubovni v súčasnosti obnovujú za takmer 7,6 milióna eur. Vedúci oddelenia pre duálne vzdelávanie a praktické vyučovanie z Odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Miroslav Vaško informoval, že investície sú rozdelené medzi dve pracoviská.
viac
02.11.2022
Mesto ukončilo modernizáciu odborných učební v 12 ZŠ
Mesto Žilina ukončilo poslednú etapu modernizácie odborných učební v 12 základných školách (ZŠ). Hodnota investície je viac ako 370 000 eur, výška nenávratného finančného príspevku z Integrovaného regionálneho operačného programu je viac ako 273 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %