Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.07.2020 01:09

Fiľakovo dokončuje obnovu podhradia


Na archívnej snímke pohľad na Bebekovu baštu vo Fiľakove. Snímka zdroj: (tasr).


Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec v tomto období dokončuje revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu, na ktorú dostala dotáciu v rámci cezhraničného projektu v programe Interreg.


Informoval o tom primátor Attila Agócs, podľa ktorého sa pre byrokratické prekážky realizácia projektu o takmer rok predĺžila.

„Veríme, že sa nám podarilo urobiť veľký krok v obnove a záchrane národnej kultúrnej pamiatky, a zároveň to bude stimul pre cestovný ruch v našom meste i mikroregióne. Po skúsenostiach na Podhradskej ulici, ktorá sa po rekonštrukcii stala atraktívnou pre podnikateľov, očakávame, že vďaka revitalizácii sa podobne podarí zmeniť aj charakter zvyšnej časti podhradia, že tu vzniknú nové prevádzky a lokalita sa bude naďalej skultúrňovať,“ vyjadril sa primátor.

Počas minulého roka podľa neho vďaka dotácii samospráva vybudovala v podhradí nové parkovisko pre autobusy i osobné autá, verejné toalety, zrekonštruovala poslednú baštu mestského opevnenia i vínny dom na dolnom hrade. Vyasfaltovala tiež časti ulíc v podhradí a dokončila pešiu zónu vedúcu k autobusovej stanici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
16.07.2021
Fiľakovo plánuje komplexne obnoviť vnútroblok v centre mesta
Obnova okolia mestských sídlisk, ktoré boli vybudované za bývalého režimu a už nespĺňajú požiadavky dnešného života, je aktuálnou témou v mnohých samosprávach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %