Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.09.2022 03:20

V Starom Meste pribudli koše s držiakmi na pet fľaše a plechovky


Snímka zdroj: (bratislavskenoviny.sk).


V bratislavskom Starom Meste pribudli smetné koše s držiakmi na plastové fľaše a plechovky. Tie sa dajú potom jednoducho vytiahnuť a vrátiť do obchodu.


Koše sú súčasťou projektu Druhá šanca, ktorý realizuje mestská časť spolu so spoločnosťou ASEKOL SK. Staré Mesto o tom informuje na svojom webe.

Spustenie pilotnej fázy projektu zahŕňa päť špeciálnych smetných košov a uskutočnilo sa začiatkom septembra. "Špeciálne obruče sme na koše umiestnili na Vajanského nábreží, na promenáde od osobného prístavu až po most SNP aj na Hviezdoslavovom námestí. Sú to miesta, kde sa pohybuje veľa ľudí vrátane turistov, z ktorých mnohí o zálohovaní fliaš a plechovíc na Slovensku netušia a preto ich odhadzujú," uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Cieľom projektu je zvýšiť odovzdávanie zálohovaných plastových fliaš i plechoviek a odstrániť neporiadok v okolí košov. Podľa slov programovej koordinátorky občianskeho združenia Vagus Dominiky Kráľovej môže projekt pomôcť aj ľuďom bez domova finančne si prilepšiť. "Ľudia v núdzi si vďaka vyzbieraným zálohovaným obalom môžu zaplatiť napríklad nocľah," doplnila.

Ďalší problém, ktorý by mohol projekt pomôcť vyriešiť, je aj littering, teda voľne pohodený odpad v prírode a na verejnom priestranstve. "Podľa informácií z terénu značnú časť voľne pohodeného odpadu tvoria aj zálohované nápojové obaly, ktoré sa môžu v prírode rozkladať aj stovky rokov, čím sa stávajú hrozbou pre životné prostredie," dodala mestská časť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Francúzsky deň ponúkne hudbu i gastronómiu
V Bratislave bude možné opäť zažiť oslavy francúzskeho štátneho sviatku. Vo štvrtok 14. júla sa na Hlavnom námestí môžu obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Slovenska zoznámiť s francúzskou kultúrou i špecialitami francúzskej gastronómie.
viac
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
17.09.2022
Projekt Druhá šanca pomôže uliciam Starého Mesta hneď dvakrát
Projekt Druhá šanca zväčší poriadok a ľuďom bez domova zjednoduší prístup k zálohovaným nápojovým obalom
viac
28.03.2023
Staré Mesto pripravuje zber zeleného odpadu, pripomína prihlásenie sa
Bratislavské Staré Mesto pripravuje tradičný jarný zber a odvoz biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), teda konárov zo stromov a kríkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %