Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
22.08.2023 03:20

V Starej Turej sa začne sanácia skládky galvanických kalov po bývalej Chirane


Ilustračná snímka.


V Starej Turej v lokalite Drahý vrch sa začne so sanáciou starej skládky galvanických kalov, ktorá je pozostatkom bývalého štátneho podniku Chirana. Informovala o tom radnica na svojej webovej stránke.


"Keďže pôvodca znečistenia bol bývalý štátny podnik Chirana, riešenie tejto úlohy na seba prebralo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Sanácia bude spočívať v odťažení galvanických kalov obsahujúcich ťažké kovy a ich umiestnení na likvidáciu do strediska s príslušným oprávnením. Lokalitu následne zasypú čistou zeminou a povrch zrekultivujú a zatrávnia," informovalo mesto.

Podľa rámcového projektu geologickej úlohy, ktorý schválilo MŽP SR, budú celkové náklady viac ako 5,6 milióna eur s DPH. Zo skládky sa vyťaží viac ako 8000 kubických metrov kontaminovaných kalov.

Práce by sa mali začať v septembri odstránením vegetačného porastu. Následne upravia terén, pripravia prístupovú cestu. Samotná ťažba kalov by sa mala skončiť v lete budúceho roka. V auguste 2024 by mali predložiť odbornej komisii MŽP záverečnú správu s posanačnou analýzou rizika.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MŽP: Tender na sanáciu skládky vo Vrakuni vypíšu tento mesiac
Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni vypíšu do konca tohto mesiaca. V rozhovore to potvrdil minister životného prostredia László Sólymos. Keďže sa nepodarilo zistiť vinníka skládky, zodpovednosť prevzal envirorezort.
viac
23.02.2022
Stará Turá podporí terénnu opatrovateľskú službu aj s pomocou eurofondov
Na podporu terénnej opatrovateľskej služby získalo mesto Stará Turá nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 148 000 eur. Cieľom projektu je zabezpečenie procesu prechodu z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť v oblasti sociálnych služieb v meste Stará Turá.
viac
11.01.2023
Termín začiatku sanačných prác na skládke vo Vrakuni nie je stále známy
Ani po takmer dvoch rokoch od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia pre projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni nie je známe, kedy sa začne so samotnými sanačnými prácami.
viac
17.06.2023
Zo skládky v Starej Turej vyvezú tony zeminy, sanácia bude stáť milióny
Zo skládky komunálneho odpadu Drahý vrch v Starej Turej vyvezú približne 8000 kubických metrov kontaminovanej zeminy a galvanického kalu. Následne ich zneškodnia. Sanácia envirozáťaže bude stáť viac ako 5,62 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %