Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
17.12.2022 08:50

V Starej Ľubovni sa konajú vianočné trhy, požehnajú na nich drevený betlehem


Ilustračný výrez plagátu


V Starej Ľubovni v piatok začínajú tradičné vianočné trhy, potrvajú do soboty 17. decembra a prvýkrát sa konajú v historickom centre, na Námestí sv. Mikuláša.


 Informovala o tom vedúca odboru školstva, kultúry, športu a mládeže na tamojšom mestskom úrade Eva Kollárová s tým, že návštevníci na trhoch nájdu všetko, čo by nemalo chýbať na sviatočnom stole, dokonca i dekorácie z dielní zručných remeselníkov.       

"V piatok večer pri Kostole sv. Mikuláša, ktorý nedávno prešiel kompletnou rekonštrukciou, požehnajú nový betlehem. Jeho autorom je domáci majster rezbár Kamil Frank, ktorý ho väčšinou opracovával ručne. Výrobu dreveného betlehemu podporil z rozpočtu Prešovský kraj. Je vyrezaný zo smreku, ktorý vyrástol v domácich lesoch," priblížila Kollárová. Upozornila, že autor ho tvoril približne pol roka, je vysoký 185 centimetrov a široký 175 centimetrov.       

Kollárová dodala, že pripravený je aj bohatý kultúrny program, v ktorom sa predstavia domáci umelci, ale aj speváci Maroš Bango, Veronika Rabada či zoskupenie Srdcovka Janka Jendrichovského. "Najmladší návštevníci sa môžu tešiť na Dorotku z Fidorkova a divadlo Cilililng či na fotografovanie v koči s anjelmi," dodala vedúca odboru. Mesto pripravilo aj dve vianočné výstavy, v mestskej pasáži vystavujú svoje diela žiaci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Melkoviča a v Galérii Provinčný dom žiaci Súkromnej ZUŠ ARTÍK.       

V súvislosti s konaním trhov upozorňuje samospráva na zmenu dopravy, polovica Námestia sv. Mikuláša i Levočská ulica pred centrom Kocka a Duklou budú uzavreté. Obchádzkové trasy budú vyznačené.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
O týždeň začnú Vianočné trhy v Žiline
Mesto Žilina pozýva na tradičné Vianočné trhy, ktoré sa každoročne konajú na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku.
viac
20.12.2017
Stropkovské vianočné remeselné trhy s novým betlehemom
Predajcovia a remeselníci budú svoj tovar a výrobky ponúkať širokej verejnosti už od štvrtkového rána (21. 12.), slávnostné otvorenie trhov je naplánované na 16. hodinu.
viac
13.12.2018
Lučenec: Začali sa dvojdňové Vianočné trhy
Hudobné a kultúrne vystúpenia, vianočná veselica, udeľovanie certifikátu regionálnym produktom, sochárske sympózium, ale aj ekumenické stretnutie či vyhodnotenie vianočnej súťaže. To všetko čaká na návštevníkov Vianočných trhov, ktoré sa dnes a v piatok konajú na Námestí republiky v Lučenci.
viac
15.12.2018
Vianočné trhy v Malackách sa začínajú už dnes
Adventné Malacky 2018 pokračujú tradičnými vianočnými trhmi, ktoré sa začínajú dnes 15. decembra v centre mesta na Mierovom námestí a potrvajú do soboty 22. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %